Precis som det stora världsmästerskapet i ishockey så hälls turneringen för välden juniorlandslag på årlig basis, JVM, som mästerskapet kallas, är en turnering med plats för 10 landslag sammansatta utav de spelare som troligen i framtiden kommer att representera sin nation i det stora mästerskapet. Turneringen hålls kring årsskiftet och oftast på europeisk eller nordamerikansk mark. Första gången som turneringen spelades var 1974 och sedan dess har evenemanget växt i popularitet, både hos spelare och hockeyfans.

Junior VM 2022 skulle ursprungligen ha spelats på svensk mark, men på grund av pandemin fick Kanada återigen hålla i turneringen utifrån det upplägg som skulle ha använts året innan. Nu får de svenska fansen istället vänta till 2024 innan det blir VM på hemmaplan.

Här hittar du tabellerna för junior hockey VM 2020 som går av stapeln mellan 26 december 2019 och 5 januari 2020.

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Nedan följer dessutom resultaten ifrån samtliga matcher som spelas under mästerskapet.

Laddar...

Under gruppspelet möter lagen varandra i varsitt möte, vilket ger sammanlagt fyra matcher per lag. Efter detta går de fyra bästa lagen ur vardera grupp till kvartsfinal, där det lag med högst poäng i grupp A möter laget med lägst poäng i grupp B. Efter kvartsfinalerna följer semifinaler för de som lyckas ta sig vidare och härifrån är det spel i finalen alternativt bronsmatchen som väntar.

Samtidigt som åtta av tio lag får spela vidare, finns risken för ett av de resterande två lagen att missa mästerskapet den kommande säsongen. Dessa två lag ställs nämligen mot varandra i ett bäst av tre-möte, där det förlorande laget degraderas till division I A. Härifrån kommer samtidigt vinnaren upp för spel vid nästa upplaga av turneringen.

I medaljligans topp ser vi Ryssland och Sovjetunionen, men ska man se till en enskild nation så är det Kanada som stått på pallen flest gånger. Också de svenska juniorkronorna har vid flera tillfällen tagit hem medaljer i turneringen.