Spela ansvarsfullt

Mängden spelsidor och spelalternativ har kraftigt ökat på senare år. Detta har även gjort att problemen kring spelen har fått en helt annan uppmärksamhet än tidigare. Idag satsar spelbolagen och andra enheter stora resurser för att du som spelare ska kunna ha ett så ansvarsfullt spelande som möjligt. Men ibland kan de gå överstyr ändå även fast man tycker att kontrollen för ens spelande finns där. Då kan de vara både nödvändigt, viktigt och bra att veta om de olika hjälpmedel som finns där ute för att du ska kunna spela så ansvarsfullt som möjligt.

Hjälpmedel till ansvarsfullt spelande 

Spelbolagen blir allt bättre på att ta fram hjälpmedel för dig som spelare och nu för tiden är det ett krav när du spelar hos bolag med svensk licens att du måste sätta en spelgräns för hur mycket pengar du kan sätta in per dygn, vecka och månad. Du kan även få tips och råd via casino sidornas egna personal hur du ska göra för att ditt spelade ska bli så ansvarsfullt som möjligt.

Det finns även andra hjälpmedel som spelbolagen tillhanda håller när du har passerat en visst tid eller spelat för en viss summa som gör att du ska kunna ha koll.

Men känner du att du ändå inte riktigt har kontrollen över ditt spelade och att det inte längre är på en ansvarsfull nivå så finns det extern hjälp att få. Känner du att du behöver hjälp gällande detta och hitta en balans i ditt spelade så kan du vända dig till spelberoendes riksförbund samt till Stödinjen.se som är två organisationer som enbart jobbar med detta och är väldigt proffsiga på att hantera situationer som uppstår kring spelande.

Vad kan du själv göra för spela ansvarsfullt? 

Du kan sätta gränser på ditt konto vad gäller insättningar, omsättningar och hur mycket pengar du har råd att förlora under en tidsperiod. Du kan även ställa in att du inte kan spela längre än en viss period. Olika spelbolag erbjuder olika möjligheter, du kan även välja att pausa ditt konto under en tid om du känner att spelandet inte längre är på en ansvarsfull nivå.

Tecken på att spelandet kan bli ett problem 

Om du som spelare känner till dessa tecken och även ser detta hos andra som spelar så kan det vara bra att agera i tid så att inte problemen eskalerar. Det finns vissa tydliga signaler som är väldigt vanligt hos människor som har ett tecken på att spelet börjar bli på en nivå som inte är ansvarsfullt.

  • Du spelar för vinna tillbaka pengar
  • Du spelar för att fly vardagen
  • Dina insatser ökar
  • Spelet tar upp en stor del av din vardag
  • Du spelar istället för att göra andra viktiga saker som att gå till jobb, skola eller vara med familj
  • Du hittar på lögner och orsaker för att kunna spela
  • Behöver spela mer för att få samma spänning som du fick tidigare
  • Du ljuger om hur mycket och ofta du spelar till din omgivning