Elitserien i bandy är den högsta divisionen inom svensk band. Ligan har funnits sedan 2007 och inkluderar de 14 bästa lagen ifrån vårt avlånga land. Under säsongen som pågår ifrån oktober till mars så möter lagen varandra under 26 omgångar där lagen möter varandra på både hemma- och bortaplan. Slutligen går de bästa lagen till slutspel där den svenska mästaren till slut tas fram.

Här hittar du tabellen för säsongen 2019/2020 i Elitserien i bandy:

Laddar...

Här kan du även se resultatet ifrån samtliga matcher under säsongen.

Laddar...

När själva serien är avklarad går de 8 bäst placerade lagen vidare till SM-slutspel. Samtidigt får de 4 lägst placerade lagen kvala för att behålla sina platser i serien till nästa säsong. Dessa spelar i en speciella kvalserie tillsammans med de fyra bästa lagen ifrån Allsvenskan, som är den lägre divisionen. De fyra lag som här gör bäst ifrån sig får delta i Elitserien under den kommande säsongen.

SM-slutspelet inleds med kvartsfinaler som spelas i bäst av fem matcher. Efter dessa går de fyra vinnarna vidare till semifinaler som avgörs på samma vis. Efter detta sker den stora slutliga finalen mellan de lag som tagit sig hela vägen genom säsongen utan att ha blivit utslagna. Detta möte sker i en enstaka och direkt avgörande match.

Finalen – en folkfest

Finalen i bandyns Elitserier är sedan 1907 en svensk klassiker och publikfest för hela familjen. Varje år spelas bandyfinalerna för juniorer, damer och herrar i tät anslutning till varandra, där samtliga matcher spelas på Studenternas IP i Uppsala. 2018 var det 18 000 som såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken på plats. Ytterligare 300 000 följde matchen framför TV:n.

Finalspelet föranleds av en traditionsenlig invigning av arenan, vanligtvis dagen före första matchen. Då samlas tusentals bandyfantaster och anhängare till olika lag för en kväll fylld med allmänhetens åkning, tävlingar och umgänge.

För den inbitne finns det sen tredagarsbiljetter som gäller för både junior-, dam- och herrfinalerna. I juniorklassen är det Pojkar-18, Flickor-17 och Pojkar-20 som spelar.

På dagen för herr- och damfinalerna bjuds det på så kallade “bandyfrukostar” på en rad restauranger runt om i Uppsala. En klassisker beståendes av pyttipanna med ägg. Dryck? Rätt gissat. Öl. Såklart.

Under dagen kan barnfamiljer roa sig med roliga aktiviteter på Bandytorget.

Damfinalen spelas 12:00 och herrfinalen drar igång 18:00.

Med andra ord en dag fylld med bandyfest!

Titlar

De lag som hittills har gjort störst framsteg i ligan är Västerås SK som tagit hem flest upplagor av SM-finalen sedan serien startade.

Här kan du se resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger i ligan:
Elitserien 2018/2019
Elitserien 2017/2018
Elitserien 2016/2017