Elitserien i bandy är den högsta divisionen inom svensk band. Ligan har funnits sedan 2007 och inkluderar de 14 bästa lagen ifrån vårt avlånga land. Under säsongen som pågår ifrån oktober till mars så möter lagen varandra under 26 omgångar där lagen möter varandra på både hemma- och bortaplan. Slutligen går de bästa lagen till slutspel där den svenska mästaren till slut tas fram.

Här hittar du tabellen för säsongen 2019/2020 i Elitserien i bandy:

Laddar...

Här kan du även se resultatet ifrån samtliga matcher under säsongen.

Laddar...

När själva serien är avklarad går de 6 bäst placerade lagen vidare till kvartsfinaler medans lag 7-10 spelar åttondelsfinaler. Samtidigt får de 4 lägst placerade lagen kvala för att behålla sina platser i serien till nästa säsong. Dessa spelar i en speciella kvalserie tillsammans med de fyra bästa lagen ifrån Allsvenskan, som är den lägre divisionen. De fyra lag som här gör bäst ifrån sig får delta i Elitserien under den kommande säsongen.

SM-slutspelet inleds med kvartsfinaler som spelas i bäst av fem matcher. Efter dessa går de fyra vinnarna vidare till semifinaler som avgörs på samma vis. Efter detta sker den stora slutliga finalen mellan de lag som tagit sig hela vägen genom säsongen utan att ha blivit utslagna. Detta möte sker i en enstaka och direkt avgörande match.

Finalen – en folkfest

Finalen i bandyns Elitserier är sedan 1907 en svensk klassiker och publikfest för hela familjen. Varje år spelas bandyfinalerna för juniorer, damer och herrar i tät anslutning till varandra, där samtliga matcher spelas på Studenternas IP i Uppsala. 2018 var det 18 000 som såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken på plats. Ytterligare 300 000 följde matchen framför TV:n.

Finalspelet föranleds av en traditionsenlig invigning av arenan, vanligtvis dagen före första matchen. Då samlas tusentals bandyfantaster och anhängare till olika lag för en kväll fylld med allmänhetens åkning, tävlingar och umgänge.

För den inbitne finns det sen tredagarsbiljetter som gäller för både junior-, dam- och herrfinalerna. I juniorklassen är det Pojkar-18, Flickor-17 och Pojkar-20 som spelar.

På dagen för herr- och damfinalerna bjuds det på så kallade ”bandyfrukostar” på en rad restauranger runt om i Uppsala. En klassiker beståendes av pyttipanna med ägg. Dryck? Rätt gissat. Öl. Såklart.

Under dagen kan barnfamiljer roa sig med roliga aktiviteter på Bandytorget.

Damfinalen spelas 12:00 och herrfinalen drar igång 18:00.

Med andra ord en dag fylld med bandyfest!

Titlar

De lag som hittills har gjort störst framsteg i ligan är Västerås SK som tagit hem flest upplagor av SM-finalen sedan serien startade.

Här kan du se resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger i ligan:
Elitserien 2018/2019
Elitserien 2017/2018
Elitserien 2016/2017

Bandyns elitserie genom åren

2007/2008

Den första upplagan av Elitserien i Bandy spelades säsongen 2007/2008. Totalt spelade 14 lag i Elitserien där de 8 bästa lagen tog sig vidare till slutspel. Sandvikens AIK vann grundserien med skyttekungen Patrik Nilsson i laget. I finalen mötes Sandviken AIK och Edsbyn. I en målrik final så var det till slut Edsbyn som SM-guldet.

Grundserievinnare: Sandvikens AIK

SM-guld vinnare: Edsbyn IF

Skyttekung: Patrik Nilsson Sandvikens AIK 94 mål

Nedflyttade lag: Tillberga IK, Falu BS

2008/2009

En nyhet inför denna säsongen var att man införde timeout i bandyn. Timeouten varade under 1 minuts tid och varje lag fick chansen att ta 1 timeout per match. I en dramatisk final så besegrade Västerås SK grundserievinnaren Edsbyns IF med 5-4 i finalen.

Grundserievinnare: Edsbyn IF

SM-guld vinnare: Västerås SK

Skyttekung: Christoffer Edlund Vetlanda BK/ Magnus Muhrén Sandviken AIK 44mål

Nedflyttade lag: Gripen Trollhättan BK, IFK Motala, Örebro SK

2009/2010

I en snörik finalmatch på Studenternas IP så vann Hammarby IF sitt första SM-guld i bandy. På grund av snön så spelades finalen i 3×30 minuter. Christoffer Edlund vann skytteligan med 91 gjorda mål. 12 av dessa gjorde han i matchen mot Katrineholms SK som Sandviken AIK vann med 22-2.

Grundserievinnare: Hammarby IF

SM-guld vinnare: Hammarby IF

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 91 mål

Nedflyttade lag: Katrineholm SK, Falu BK

2010/2011

Efter att båda semifinalmatcherna slutat med 3-0 i matcher så var det de två bästa lagen som spelade finalen. Sandvikens AIK vann en jämn final mot Bollnäs GoIF med 6-5 efter förlängning. Stor hjälte för Sandviken blev Daniel ”Zeke” Eriksson som gjorde det avgörande målet i förlängningen.

Grundserievinnare: Sandvikens AIK

SM-guld vinnare: Sandvikens AIK

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 77 mål

Nedflyttade lag: IF Boltic, Haparanda-Tormeå PV

2011/2012

För första gången så spelade en Göteborgs klubb i Elitserien i bandy. Gais slutade på en 9e plats i tabellen endast 4 poäng från slutspelsplatsen.  Sandviken AIK försvarade sin titel från året innan och återigen så blev finalsiffrorna 6-5, denna gången var det mot Villa-Lidköping BK

Grundserievinnare: Sandvikens AIK

SM-guld vinnare: Sandvikens AIK

Skyttekung: David Karlsson Villa Lidköping 55 mål

Nedflyttade lag: Kalix BF, Tillberga IK

2012/2013

Till denna säsongen hade Bandyförbundet gjort om serien, istället för att de två sämsta lagen skulle åka ut så tvingades de fyra sämst placerade lagen i serien att kvala sig kvar. En annan nyhet för året var att Bandyförbundet byte finalarena från Studenternas IP till Friends Arena. Hammarby IF blev svenska mästare efter att ha besegrat Sandvikens AIK inför 38474 personer.

Grundserievinnare: Hammarby IF

SM-guld vinnare: Hammarby IF

Skyttekung: David Karlsson Villa Lidköping 65 mål

Nedflyttade lag: IFK Motala

2013/2014

Efter att ha klarat sig kvar via kvalspel så tackade Gais nej till en plats i Elitserien 2014/2015. I finalen tog Sandviken revansch efter finalförlusten året innan och vann finalen på Friends Arena med 5-4 mot Västerås SK. Hammarby IF som vann grundserien blev utslagna i semifinal mot Västerås SK med 3-1 i matcher.

Grundserievinnare: Hammarby IF

SM-guld vinnare: Sandvikens AIK

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 73 mål

Nedflyttade lag: Gais

2014/2015

Till denna säsong så valde man att flytta SM-finalen till Tele2 Arena, i finalen vann tabelltvåan Västerås SK SM-guld efter att ha besegrat Sandvikens AIK med 6-4 i finalen. Nykomlingarna Tillberga Västerås vann endast 1 match i grundserien men lyckades hålla sig kvar i Elitserien via kval.

Grundserievinnare: Sandvikens AIK

SM-guld vinnare: Västerås SK

Skyttekung: Patrik Nilsson Sandvikens AIK 61 mål

Nedflyttade lag: Ljusdals BK

2015/2016

Västerås SK kunde försvara SM-guldet efter att i denna final vunnit med 5-2 över Villa Lidköping. I botten av tabellen tvingades Kalix BF, Tillberga Västerås, IK Sirius och Gripen Trollhättan kvala sig kvar. Samtliga lag klarade av kvalspelet vilket gjorde att inget nytt lag avancerade upp till Elitserien 2016/2017.

Grundserievinnare: Västerås SK

SM-guld vinnare: Västerås SK

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 59 mål

Nedflyttade lag: –

2016/2017

Tabelltrean Bollnäs GoIF slog överraskande ut grundserieledarna Villa Lidköping i semifinalspelet med totalt 3-0 i matcher. I den andra semifinalen vann Edsbyns IF med 3-2 i matcher mot Sandvikens AIK. I finalen som spelades på Tele2 Arena vann Edsbyn finalen mot Bollnäs med 3-1

Grundserievinnare: Villa Lidköping BK

SM-guld vinnare: Edsbyns IF

Skyttekung: David Karlsson Villa Lidköping 56 mål

Nedflyttade lag: Gripen Trollhättan BK

2017/2018

Till denna säsongen så hade bandyförbundet valt att flytta tillbaka finalen till Studenternas IP i Uppsala. I en rekordjämn grundserie där det endast skiljde 3 poäng mellan tabellfemman Villa Lidköping och Sandvikens AIK så stod det ganska klart med att guldet skulle så mellan dessa lag. Sandvikens AIK, Edsbyns IF, Hammarby IF, Västerås SK och Villa Lidköping. I två dramatiska semifinaler där båda gick till en avgörande match så vann Sandviken AIK med 3-2 i den avgörande matchen mot Hammarby IF samtidigt som Edsbyns IF besegrade Villa Lidköping med 5-3 stod det klart att det skulle bli SM-final mellan tabellettan Sandvikens AIK och Edsbyns IF. I finalen så var det Edsbyns IF som var det starkaste laget och vann finalen med klara 4-0.

Bandyförbundet hade till denna säsong gjort om seriesystemet så att det laget som kommer sist i Elitserien inte längre hade chansen att kvala sig kvar. Sist i tabellen kom Tillberga Västerås vilket gjorde att dessa åkte ner i allsvenskan. På plats 12-13 kom IFK Motala och Kalix BF som betydde att dessa lagen fick chansen att kvala sig kvar i Elitserien. IFK Motala klarade sig kvar via kval medan Kalix BF misslyckades.

Grundserievinnare: Sandvikens AIK

SM-guld vinnare: Edsbyns IF

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 76 mål

Nedflyttade lag: Kalix BF, Tillberga Västerås

2018/2019

För första gången infördes åttondelsfinaler i bandyns slutspel. Det var lagen 7-10 som gjorde upp i åttondelsfinalerna medan lag 1-6 gick direkt till kvartsfinal.

För första gången någonsin vann Villa Lidköping SM-guld. Villa Lidköping som grundades redan 18 januari 1934 hade innan denna säsongen misslyckas i alla sina fyra tidigare finaler. I grundserien så vann Villa Lidköping serien i storartad stil. Villa Lidköping fortsatte att imponera i slutspelet och vann både kvartsfinalserien mot IFK Motala samt semifinalserien mot Edsbyns IF med 3-0 i matcher. I finalen så vann Villa Lidköping mot Västerås SK med 8-4.

I botten av tabellen så ramlade IK Tellus ramlade ur serien medan Falu BS och Frillesås BK tvingades kvala sig kvar. Frillesås BK klarade kvalet medan Falu BS misslyckades i kvalet.

Grundserievinnare: Villa Lidköping BK

SM-guld vinnare: Villa Lidköping BK

Skyttekung: Christoffer Edlund Sandviken AIK 62 mål

Nedflyttade lag: IK Tellus, Falu BS

2019/2020

Det blev en märklig avslutning av bandysäsongen 2019/2020 då coronaviruset drog in över idrottsvärlden. De avslutande semifinalmatcherna fick spelas utan publik. Finalen som även den spelades på ett folktomt Studenternas IP spelades mellan Edsbyns IF och Villa Lidköping. Det var grundserievinnarna Edsbyns IF som drog det längsta strået och vann finalmatchen med klara 5-1.

Grundserievinnare: Edsbyns IF

SM-guld vinnare: Edsbyns IF

Skyttekung: Oscar Wikblad Edsbyns IF 49 mål

Nedflyttade lag: Åby/Tjureda bandy