Den högsta ligan inom handboll i Sverige är Handbollsligan, som tidigare gick under namnen Allsvenskan och Elitserien fram tills det senaste namnbytet 2016. Ligan i sig har funnits ända sedan 1934 och här deltar de 14 bästa klubbarna i en liga som pågår ifrån september till maj. Efter en period utav spel i serien så avancerar de bästa lagen till slutspel där den svenska mästarna tas fram.

Här kan du se den aktuella ställningen i 2019/2020 års säsong av Handbollsligan:

Laddar...

Nedan följer dessutom resultaten ifrån samtliga spelade matcher:

Laddar...

Efter att lagen har mött varandra under 32 intensiva matchomgångar går de 8 bästa lagen vidare till slutspel. Lagen på plats 11-13 får spela kval om att få fortsätta i Handbollsligan, eller degraderas till Allsvenskan. Det lag som placerar sig sämst i Handbollsligan förlorar automatiskt sin plats och får till nästkommande säsong spela i Allsvenskan, samtidigt som vinnaren i denna liga avancerar.

I SM-slutspelen möts lagen till en början i kvartsfinalerna som avgörs i bäst av fem möten. Även semifinalerna spelas med detta upplägg, men den stora slutliga finalen spelas i en enstaka och direkt avgörande match.

Innan 1967 var det det lag som vann serien som blev utnämnda till svenska mästare och man spelade då inget slutspel. Den klubb som har blivit krönande till SM-mästare flest gånger under åren är Redbergslids IK.

Utöver ett SM-guld och titeln som Sveriges bästa handbollslag står det även platser i de europeiska turneringarna på spel. Vinnaren av SM-slutspelet blir Sveriges representant i EHF (European Handball Federation) Champions League. Hittills är det bara ett svenskt lag som vunnit turneringen; Redbergslids IK 1959 när turneringen fortfarande hette Europacupen. Två år innan var Örebro SK i final, men slutade tvåa.

Tvåan i SM-slutspelet, alltså laget som förlorar finalen, får även de spela i Europa. EHF-cupen invigdes så sent som 1981 och är sedan 2013 hopslagen med Cupvinnarcupen. Även här har svenska lag haft det svårt att nå medaljerna. Senast ett svenskt lag var i final var 1983. Turneringen har de senaste åren dominerats av tyska och franska lag.

Varje år finns det även chans för SM-trean att få spela i Europa. EHF Challenge Cup har även den gjort flera namnbyten sen starten 1993. Turneringen är således EHF:s tredje största, och här har de svenska lagen varit något mer framgångsrika. 2004 vann IFK Skövde HK hela turneringen och 2014 var det Sävehofs tur. Till det har både Drott och IFK Skövde HK varit i final varsin gång.

Här kan du se resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger i ligan:
Handbollsligan 2018/2019
Handbollsligan 2017/2018
Handbollsligan 2016/2017

2016/2017

Inför säsongen 2016/2017 ändrade handbollsförbundet namnet, det tidigare namnet Elitserien i handboll för herrar ersattes med handbollsligan.

Handbollsligan spelades med 14 lag där varje lag spelade 32 matcher. Serien startade med ett poolspel där lagen i söder/norr spelade mot varandra innan dubbelmöte spelades mot alla lagen. Det laget som slutade sist i tabellen åkte ur till handbollsallsvenskan medans lag 11-13 spelade kvalspel mot handbollsallsvenska lag. De 8 främsta lagen tog sig vidare till slutspelet där kvartsfinal och semifinalserien spelades i bäst av fem matcher. Finalen avgjordes i Malmö Arena i en finalmatch.

IFK Kristianstad vann grundserien och valde sedan att möta Eskilstuna Guif i kvartsfinalen. Kvartsfinalserien blev odramatisk och IFK Kristianstad vann denna med 3-0 i matcher. I semifinalen väntade överraskningen Ystads HF som något förvånande hade slagit ut serietvån Lugi HF efter fem jämna matcher där det aldrig skilde mer än 1 mål. Ystads HF lyckades vinna sin första hemmamatch men var numret för litet i semifinalserien.

Finalen spelades för tredje gången i rad mellan IFK Kristianstad och Alingsås HK. IFK Kristianstad var en klass bättre och kunde försvara sitt SM-guld från året innan genom att besegra Alingsås HK med 31-25.

Simon Jeppsson gjorde en kanonsäsong för Lugi HF och svarade för 237 mål i grundserien samt 23 mål i slutspelet. Efter den fina säsongen så blev Simon Jeppsson proffs i den tyska Bundesligaklubben SG Flensburg-Handewitt.

Under debutsäsongen i handbollsligan så var publiksnittet 1680 personer per match. Det är det högsta snittet under alla åren som säsongen har hetat handbollsligan.

Final: IFK Kristianstad – Alingsås HK 31-25

Grundserievinnare: IFK Kristianstad

Skyttekung: Simon Jeppsson Lugi HF 237 mål

Nykomlingar: IFK Ystad

Nedflyttade lag: IFK Ystad

Publiksnitt: 1680 personer

Högst räddningsprocent: Johan Larsson Lugi 26 skott/ 11 räddningar 42%. Nebojsa Simic IFK Kristianstad 245 räddning/568 skott 39%. Tobias Thulin Redbergslids IK 458 räddningar /1080 skott 39%.

2017/2018

Till säsongen 2017/2018 hade man flyttat finalen från Malmö Arena till Scandinavium. Det blev en dramatisk final mellan IFK Kristianstad och HK Malmö. IFK Kristianstad gick in i halvtidsledning med 11-8. I slutet av av matchen så stängde HK Malmös målvakt Dan Beutler igen och IFK Kristianstad gjorde inget mål under matchens sista minuter, istället fick HK Malmö chansen att avgöra matchen när man hade matchens sista anfall och ställningen 20-20. Malmö misslyckades att göra mål i anfallet och istället fick matchen avgöras i förlängning.

I förlängningen så var det IFK Kristianstad som hade störst kyla och stor hjälte blev målvakten Leo Larsson.

I botten av tabellen så var det nykomlingarna OV Helsingborg som kom sist medans Ricoh HK, HK Aranäs och HIF Karlskrona fick chansen att kvala sig kvar. Ricoh och HIF Karlskrona klarade sig kvar via kvalet medans Aranäs misslyckades i kvalet mot Önnereds HK.

Skytteligavinnare blev Patrik Fahlgren som efter att ha spelat många år i tyska Bundesliga nu hade återvänt till svensk handboll. Fahlgren valde dock inte att återvända till sin moderklubb IK Sävehof utan valde istället spel i Stockholm med Hammarby IF. Efter denna säsongen blev Patrik Fahlgren spelande tränare i Hammarby IF.

Final: IFK Kristianstad – HK Malmö 23-22 efter förlängning

Grundserievinnare: IFK Kristianstad

Skyttekung: Patrik Fahlgren Hammarby 193 mål

Nykomlingar: OV Helsingborg

Nedflyttade lag: OV Helsingborg, HK Aranäs

Publiksnitt: 1469 personer

Högst räddningsprocent: Gustaf Banke IFK Kristianstad 3 räddningar / 5 skott 60%. Dan Beutler HK Malmö 211 räddningar / 521 skott 40%. Kristian Saeverås HK Malmö 262 räddningar / 680 skott 38%.

2018/2019

En nyhet till denna säsong var att man hade gjort om finalspelet. Istället för att finalen skulle avgöras i en avgörande finalmatch så gick man över till att spela i bäst av fem matcher. En annan nyhet var att Ricoh hade ingått i ett samarbete med AIK vilket gjorde att AIK tog över Ricohs plats i handbollsligan.

Efter att IFK Kristianstad vunnit SM-guld fyra raka säsonger så lyckades Sävehof bryta den orangea trenden. Det var däremot inte Sävehof som slog ut Kristianstad utan detta gjorde det andra finallaget Alingsås. Alingsås HK vann semifinalserien i tre raka matcher mot IFK Kristianstad och var stora favoriter i finalserien mot Sävehof. Alingsås HK ledde även finalserien med 2-1 i matcher och i den fjärde matchen var laget ytterst nära att bärga hem SM-guldet men Sävehof lyckades till slut vinna den fjärde matchen efter förlängning.

Den femte och avgörande spelades i Estrad Arena i Alingsås den 30maj 2019. Här var det Sävehof som var det starkaste laget och vann den avgörande matchen med 27-20.

I botten av tabellen så ramlade de båda Stockholmsklubbarna Hammarby och AIK ur serien. Hammarby kom sist i handbollsligan och AIK förlorade kvalet mot HK Varberg. Ett annat lag som misslyckades i kvalet var HIF Karlskrona som förlorade den femte och avgörande matchen mot IF Hallby med 30-24.

Skytteligavinnare blev Alfred Jönsson som bommade in 188 mål under grundserien. I slutspelet kom Jönsson dock inte upp i samma nivå och slutade på 1 mål på tre matcher och Lugi blev utslagna med 3-0 i matcher mot IFK Skövde.

Final: Alingsås HK – IK Sävehof 2-3 i matcher

Skyttekung: Alfred Jönsson Lugi HF 188 mål

Grundserievinnare: IFK Kristianstad

Nykomlingar: IFK Ystad, Önnereds HK

Nedflyttade lag: AIK, Hammarby, HIF Karlskrona

Publiksnitt: 1455 personer

Högst räddningsprocent: Mattias Hildenborg Eskilstuna GUIF 3 räddningar / 7 skott 42%. Gustaf Skagerling Alingsås HK 220 räddningar / 567 skott 38%. Robin Paulsen Haug HK Malmö 275 räddningar / 719 skott 38%. Leo Larsson IFK Kristianstad 254 räddningar / 660 skott 38%. Richard Kappelin IFK Kristianstad 223 räddningar / 578 skott 38%. Tobias Thulin Redbergslid IK 463 räddningar / 1209 skott 38%.

2019/2020

När det återstod 1 match av grundserien i Handbollsligan så tvingades serien att avbrytas på grund av coronavirusets utspridning i världen. Då HK Varberg fortfarande hade chansen att klara sig kvar i serien så beslöt det svenska handbollsförbundet att inget lag skulle åka ur serien direkt. Man utsåg heller ingen svensk mästare då man tvingades att ställa in hela slutspelet. När serien ställdes in så var detta den jämnaste upplagen i handbollsligans historia. Alingsås hade spelat in 48 poäng på 31 matcher, HK Malmö hade spelat in 47 poäng medan IFK Kristianstad och IFK Skövde båda lagen slutade på 46poäng i grundserien.

Detta var första gången sedan säsongen 1985/1984 som ingen Stockholmsklubb spelade i den högsta serien i handboll. Det blev även delad seger i skytteligan då Hampus Olsson och William Bogojevic båda gjorde 188 mål. William Bogojevic spelade dock två matcher mindre än Hampus Olsson ska tilläggas.

Kollar man på vilka målvakter som hade högst räddningsprocent under denna säsongen så knep IFK Kristianstad samtliga topp 3 positioner i denna kategori. Högst räddningsprocent av alla hade René Ingram. Ingram svarade för tre räddningar på 7 skott vilket ger han en räddningsprocent på 43%.

Final: Inställd på grund av coronaviruset

Grundserievinnare: Serien spelades aldrig klart.

Skyttekung: Hampus Olsson HK Malmö / William Bogojevic Sävehof 188 mål

Nykomlingar: HK Varberg, OV Helsingborg, IF Hallby

Nedflyttade lag: Inget lag åkte ur då serien aldrig spelades klart.

Publiksnitt: 1310 personer

Högst räddningsprocent: René Ingram IFK Kristianstad 3 räddningar / 7 skott 43%. Leo Larsson IFK Kristianstad 168 räddningar / 428 skott 43%. Richard Kappelin IFK Kristianstad 299 räddningar / 774 skott 39%.