Den högsta ligan inom handboll i Sverige är Handbollsligan, som tidigare gick under namnen Allsvenskan och Elitserien fram tills det senaste namnbytet 2016. Ligan i sig har funnits ända sedan 1934 och här deltar de 14 bästa klubbarna i en liga som pågår ifrån september till maj. Efter en period utav spel i serien så avancerar de bästa lagen till slutspel där den svenska mästarna tas fram.

Här kan du se den aktuella ställningen i 2019/2020 års säsong av Handbollsligan:

Laddar...

Nedan följer dessutom resultaten ifrån samtliga spelade matcher:

Laddar...

Efter att lagen har mött varandra under 32 intensiva matchomgångar går de 8 bästa lagen vidare till slutspel. Lagen på plats 11-13 får spela kval om att få fortsätta i Handbollsligan, eller degraderas till Allsvenskan. Det lag som placerar sig sämst i Handbollsligan förlorar automatiskt sin plats och får till nästkommande säsong spela i Allsvenskan, samtidigt som vinnaren i denna liga avancerar.

I SM-slutspelen möts lagen till en början i kvartsfinalerna som avgörs i bäst av fem möten. Även semifinalerna spelas med detta upplägg, men den stora slutliga finalen spelas i en enstaka och direkt avgörande match.

Innan 1967 var det det lag som vann serien som blev utnämnda till svenska mästare och man spelade då inget slutspel. Den klubb som har blivit krönande till SM-mästare flest gånger under åren är Redbergslids IK.

Utöver ett SM-guld och titeln som Sveriges bästa handbollslag står det även platser i de europeiska turneringarna på spel. Vinnaren av SM-slutspelet blir Sveriges representant i EHF (European Handball Federation) Champions League. Hittills är det bara ett svenskt lag som vunnit turneringen; Redbergslids IK 1959 när turneringen fortfarande hette Europacupen. Två år innan var Örebro SK i final, men slutade tvåa.

Tvåan i SM-slutspelet, alltså laget som förlorar finalen, får även de spela i Europa. EHF-cupen invigdes så sent som 1981 och är sedan 2013 hopslagen med Cupvinnarcupen. Även här har svenska lag haft det svårt att nå medaljerna. Senast ett svenskt lag var i final var 1983. Turneringen har de senaste åren dominerats av tyska och franska lag.

Varje år finns det även chans för SM-trean att få spela i Europa. EHF Challenge Cup har även den gjort flera namnbyten sen starten 1993. Turneringen är således EHF:s tredje största, och här har de svenska lagen varit något mer framgångsrika. 2004 vann IFK Skövde HK hela turneringen och 2014 var det Sävehofs tur. Till det har både Drott och IFK Skövde HK varit i final varsin gång.

Här kan du se resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger i ligan:
Handbollsligan 2018/2019
Handbollsligan 2017/2018
Handbollsligan 2016/2017