Stryktipset

Stryktipset den klassiska spelformen som Svenskaspel erbjuder startades redan 1939. På den tiden gällde det att gissa rätt på 12 matcher till en kostad av 25 öre per rad. 1969 ändrades sedan spelformatet till hur det även ser ut nu för tiden. Idag är det 13 matcher till en kostad av 1 krona per rad som gäller.

Stryktipset är idag den största spelformen i Sverige inom betting och är en stor del av det svenska folkhemmen under lördagar. Här gäller det att hitta rätt vinnare i 13 utvalda fotbollsmatcher, där 13 rätt inte bara ger respekt utan även en stor summa pengar. Är du ensam med 13 rätt tar du garanterat hem minst 10 miljoner!

Här hittar du resultatet från de senaste omgångarna utav Stryktipset:

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Tidigare omgångar

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Datum Match Spelande Resultat Rätt rad
Torsdag, 1
Antal rätt Vinst Antal vinnare
0 kr

Vad är stryktipset?

I Stryktipset blandas matcher ifrån alla världens hörn i en och samma rad. Totalt är det 13 matcher där du ska gissa matchernas utgång i det klassiska 1X2 formatet. Gemensamt för alla matcher som finns tillgängliga på Stryktipset är dock att matcherna inte får starta innan 16.00 på lördagar och matcherna ska spelas under lördagen. Vissa få undantag görs ibland att någon eller några matcher spelas på Söndagar och finns med på stryktipset, men det är ytterst sällsynt. Grunden i stryktipset är också att det är matcherna som startar 16.00 som stryktipset byggs på. Det kan handla om såväl ligamatcher i de lägre divisionerna som kval till större mästerskap och det hela beror på vad som finns att tillgå just den lördagen. I samband med att du lägger ditt spel kan du läsa analyser och statistik, som förhoppningsvis kan göra ditt spelande lite enklare. Du kan också ta hjälp utav Xperten som levererar färdiga system. För vinst krävs det att du får minst 10 rätt tippade matcher. Hur mycket du vinner beror helt och hållet på hur många som är med och delar på den totala vinsten, som brukar uppgå till ett antal miljoner. Ibland kan det till och med vara så att antalet vinnare är så stort, att spelet inte ger någon utdelning alls.

För att vinna de stora pengarna så krävs det att du prickar in alla 13 matcher, totalt delas 65% av den totala omsättningen ut i vinstpengar och vanligtvis ligger den totala omsättningen varje lördag på stryktipset runt 20-30 miljoner kronor. Utdelningen baseras även på hur många andra spelare som även de har prickat in många rätt, desto fler som har många rätt ju mindre pengar blir det till varje vinnare. Men 10 rätt är den lägsta gränsen vad gäller antal rätt du måste ha för att kunna ta del av vinstutdelningen. Det vanligaste är dock att 10 rätt ger väldigt lite vinst eller ingen alls då tillräckligt många spelare har 11,12 och 13 rätt. I enstaka fall där många favoriter vinner i samma spelomgång så kan även 11 rätt vara utan utdelning. Är du dock ensam vinnare med 13 rätt så är du garanterad en vinstgaranti på 10 miljoner oavsett.

Hur spelar man stryktipset?

Stryktipset är ett väldigt enkelt spelformat och det är förmodligen därav som det har blivit en sådan succé i de svenska hushållen. Du ska helt enkelt gissa rätt matchresultat i 1X2 formatet på 13 utvalda matcher, dessa 13 förbestämda matcherna bildar då stryktipset.

En enkelrad på stryktipset kostar 1 krona då får du tippa 1X2 i alla 13 matcher. Du kan sedan välja att öka din insats genom halv och helgarderingar vilket gör det lättare för dig att få rätt resultat i de respektive matcherna, dock desto fler tecken du väljer att ha med i din stryktipsrad desto dyrare blir det.

Spik – Att spika en match är att du bara väljer att använda dig av ett av de tre utfallen i en match, du väljer helt enkelt att spika matchen med att spela enkel rad.

Halvgardering – Detta betyder att du istället för att bara välja ett av de tre utfallen i en match adderar ytterligare ett tecken de kan vara att du spelar 1X, 12, eller X2 i en match. Så att du täcker upp olika utfall i en och samma match, detta gör att dina chanser ökar att den matchen går in men det kostar dig även extra för varje halvgardering du använder.

Helgardering – Använder du dig av helgardering så väljer du att spela på alla tre utfallen i samma matchen. Du täcker då upp alla tre spel och är garanterad att den matchen kommer att bli vinst oavsett resultatet i matchen. En helgardering är bra att använda sig av när det är två jämna lag som möter varandra och det är ovisst hur en match ska sluta. Att använda sig av helgarderingar kan bli en dyr historia om du använder dig av för många.

Vad kostar det att spela stryktipset? 

Att delta i stryktipset kostar från 1 krona och uppåt. Spelar du enkelrad på alla 13 matcher utan att addera några halv eller helgarderingar alls kostar dig den spelraden 1 krona, för varje halvgardering du vill lägga till så dubblas din insats så det blir alltså, 2,4,8,16,34,64,128,254 kronor och så vidare beroende på hur många halvgarderingar du vill ta med. Lägger du istället till en helgardering så plussas din insats på ytterligare och istället för att dubblas så tredubblas din insats så för varje helgardering du lägger. Så skulle du spela samma rad som ovan fast med helgarderingar istället för halvgarderingar skulle kostnaden bli 3,9,27,81,243,729, 2148 kronor och så vidare.

Du kan självklart mixa mellan att spela enkelrader, halvgarderingar och helgarderingar och här nedan är olika spelsystem och kostnader för dessa.

13 enkelrader – 1 krona
8 enkel, 2 halv och 2 helgarderingar – 36 kronor
7 enkel, 4 halv och 1 helgarderingar – 48 kronor
6 enkel och 7 halvgarderingar – 128 kronor
5 enkel, 3 halv och 4 helgarderingar – 648 kronor

Maxinsatsen på ett stryktipssystem är 41 472 kronor det är ett system som innehåller 4 helgarderingar och 9 halvgarderingar.

Olika systemspel inom Stryktipset

Du som spelare kan även spela olika systemspel som Svenska spel har utvecklat, dessa system är M-system, R-system och U-system. Vad är då dessa olika system och vad betyder dem?

M-system – Det matematiska systemet, detta är det klassiska sättet att spela sitt stryktips på. Du spelar som vanligt utan att göra några ändringar eller liknande, då blir det ett M-system som det kallas, alltså ett matematiskt system och det är inget du aktivt behöver välja. Varför det kallas för ett Matematiskt system är helt enkelt för att din vinst även baseras på hur du har spelat. Får du till exempel 12 rätt så räknas det även ut i ett matematiskt system hur många 11 rätt och 10 rätt du har på din spelrad. Dessa ger då undervinster och gör att den ordinarie vinsten på 12 rätt även adderas med vinsten för dina 11 rätt och 10 rätt vilket gör att den totala vinstsumman då ökar.

Ett exempel på hur de räknar ut är att du får tolv rätt och du har spelat för totalt 144 kronor. Det vill säga att du har spelat ett stryktips som är 7 enkelrader, 4 halvgarderingar och 2 helgarderingar. Du får då 12 rätt på din kupong men matchen du förlorade var en av dina halvgarderingar. Detta gör då att du har 2 12-rätt system, men även 14 kombinationer totalt över hela stryktipskupongen som är 11 rätt och 38 olika kombinationer som är 10 rätt, detta du har lagt till halv och helgarderingar. Så om du hade spelat en enkelrad för 1 krona hade du vunnit ett 12-rätt system. Nu vinner du istället två stycken 12-rätt system, fjorton 11-rätt system, och trettioåtta 10-rätt system. Så ju mer du spelar för desto större blir även vinsten om du får många rätt.

R-system – Detta är ett reducerat system. Det betyder att du inte betalar lika mycket för din insats som vid ett vanligt M-system. Enkelt förklarat är att olika vinstsystem tas bort från dina spel så även om du väljer att spela en helgardering så betyder det inte per automatik att du får får vinst för alla tre utfall som vid ett vanligt M-system. Fördelen med Reducerat system är att priset är mycket lägre men vinstmöjligheterna är inte lika höga att vinna de stora pengarna. Ett reducerat spel kan vid första anblick se väldigt spännande och lockande ut med tanke på det låga insatserna, men det krävs en del kunskap om hur ett reducerat spel fungerar och att ha koll på vilka system som Svenska spel har valt i sina reducerade system då dessa utgår från en mall, så för den vanliga tipparen är M-system att föredra.

U-system – Detta är ett reducerat system men där du som spelare sätts på ännu större prov. U-system står för Utgångsrad och betyder att istället för att Svenska spel redan har en färdig mall för sina reducerade spel och utfallen för dessa så är det du som spelare som sätter dessa. Så för att spela ett U-system krävs det skicklighet från dig som spelare.

Andelspel

Ett annat sätt som har blivit väldigt populärt på senare tid är att spela i ett andelsspel. Detta betyder att du som spelare kan köpa en andel i ett färdiglagt stryktipset. Detta är ett smart sätt att hålla kostnaderna nere för ett större system. Du som spelare får då dela på insatsen samt vinsten fördelat på antal andelar.

Ett exempel kan vara, du köper en andel för 64 kronor, totalt säljs det 10 andelar och total summan blir då 640 kronor som kan spelas på stryktipset. Vinner ni sedan pengar så delas summan lika på alla sålda andelar. Du som spelare kan även välja att köpa flera andelar i samma andelsspel då får du din eventuella vinst per andel.

Det är väldigt vanligt att kiosker, spelbutiker och speltips sajter erbjuder andelspel, där du kan köpa andelar i ett större system. Maximalt antal andelar som kan säljas i samma system är dock 50 andelar och det är fortfarande samma maximala insatsnivå på andelsspel som när du spelar själv.

Lottade matcher på stryktipset

Det händer ibland att matcher som är med på stryktipset blir inställda eller flyttade till andra dagar på grund av väder eller annat. Då lottas matcherna. Lottningen går till så att det är 16 bollar och varje utfall får automatiskt 2 bollar var. Sedan bestäms resterande bollar av hur 10 utvalda tidningar har haft i sina experttips. Så är experttipsen tillexempel att 7 tidningar tippat 1, 2 tidningar tippat X och 1 tidning en 2 så fördelas bollar 7-2-1. Så totalt blir det då 9-4-3 som de olika bollarna delas in i ju större favorit som är med i en match som lottas desto större är chansen att utfallet även blir så vid lottning av matchen.

Vart kan du spela stryktipset? 

Stryktipset spelar du enklast via Svenska spels hemsida på datorn, surfplatta eller mobiltelefon. Det finns även en Svenska spel app där du kan spela stryktipset direkt i telefonen. Ett annat sätt som fortfarande är populärt och som även gjort att Stryktipset har blivit såpass populärt som det har blivit är att du kan spela din stryktipsrad i vanliga kiosker och spelbutiker, där kan du fylla i din önskade rad och sedan lämna in den i kassan så får du med dig en hederlig speltips kupong med dig hem, en nostalgisk känsla i dessa IT-baserade tider men även ett roligt sätt att möta upp sina kamrater och diskutera eventuella utfall i stryktipset i spelbutiken.

Fördelar och nackdelar med stryktipset

Fördelarna

  • Du väljer själv insatsen du vill spela för
  • Det blir stora vinster om du får 13 rätt
  • Sociala med att tävla mot andra vem som får flest rätt

Nackdelarna 

  • Du får inte själv välja matcherna
  • Vinstutdelningen är 65%, vilket är väldigt lågt i sammanhanget