Det europeiska mästerskapet i handboll är en turnering som arrangeras vartannat år. Här möts de 16 främsta landslagen ifrån vår världsdel i en kamp där en ny mästare ska koras. Turneringen uppkom 1994 och har sedan dess kontinuerligt varit ett mästerskap som många svenskar valt att följa. Inledningen av turneringen spelas som ett gruppspel, där lagen delats in i sex grupper om fyra.

Här kan du se ställningen i grupperna som lagen spelar i under handbolls EM 2020, som kommer att spelas i Sverige, Norge och Österrike.

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Grupp E

Laddar...

Grupp F

Laddar...

När alla lag har mött varandra varsin gång avancerar de två bästa lagen ur vardera grupp till nästa gruppspel, där de kvarstående tolv lagen delas in på nytt i två grupper om sex. Här möter lagen varandra på nytt, men lagen i samma grupp som man redan mött spelar man ingen ny match emot. När dessa matcher är över går de två bästa lagen ur vardera grupp till semifinalerna medans grupptreorna gör upp om femteplatsen och gruppfyrorna om sjundeplatsen. De lag som vinner semifinalerna går sedan till finalen, medans förlorarna gör upp om bronset.

Inför varje mästerskap så hålls ett föreliggande kval där samtliga deltagare, med undantag för värdnationen, ska utses. Kvalet spelas enligt ett klassiskt gruppspel där lagen möter varandra i matcher på såväl hemma- som bortaplan. De lag som lyckas bäst i vardera grupp belönas med biljetter till mästerskapet.