Handbolls VM

Vartannat år gör de främsta landslagen i handboll upp om den ultimata titeln som världsmästare i turneringen handbolls VM. Här finns det plats för 24 nationer att delta i spelen som har en historia som sträcker sig ända till 30-talet. Dock dröjde det till 1954 innan mästerskapet spelades regelbundet och sedan 1993 sker det så ofta som det gör idag. Turneringens format inför nästkommande mästerskap som spelas 2019 är ännu inte spikat, men kommer med stor förmodan att likt tidigare år inledas med ett gruppspel.

Här kommer vi att så småningom presentera grupperna som lagen kommer att spela i under handbolls VM 2019 som spelas i Danmark och Tyskland. Det troliga formatet är fyra grupper om sex lag, där de fyra främsta lagen går vidare till slutspelet som inleds med åttondelsfinaler och efter det följs upp utav kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Under turneringens gång kommer vi dessutom att uppdatera sidan med resultaten ifrån samtliga matcher som spelas.

Innan turneringen går av stapeln ska de 24 deltagande nationerna plockas ut, vilket sker via olika kval. De europeiska kvalet inleds med ett gruppspel som pågår ifrån oktober 2017 till januari 2018 där de lag som inte kommer att delta i handbolls EM gör upp om sex platser i playoffen. Här ställs de sex lagen sedan mot de lag som inte tidigare varit med i kvalet och inte har fått en direktplats till VM i form utav regerande mästare eller värdnation. De lag som vinner playoff-mötena belönas med varsin VM-plats.

Det svenska landslaget har vid flera tillfällen kvalificerat sig till VM och även slutat upp på prispallen. 2001 tog man som senast hem en medalj och förhoppningarna är nu att man ska kunna göra om bedriften.