Europatipset

Europeisk fotboll är bland den bästa i hela världen och här finns det ständigt nya intressanta matcher att spela på. I spelet Europatipset samlas varje vecka 13 aktuella matcher som du kan tippa resultatet på, där minst 10 rätt ger vinst. Att vara med och spela är ett ypperligt sätt att sätta guldkant på fotbollskvällen.

Här kan du kontrollera och rätta din spelade rad på Europatipset:

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Tidigare omgångar

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Torsdag,
Antal rätt Vinst Antal vinnare

Vad är europatipset? 

Europatipset är stryktipsets lillebror kan man säga. Det är precis samma format som stryktipset, men istället för att vara fokuserad till lördagar och främst engelsk fotboll som spelas klockan 16.00 så är europatipset ett mer utspritt spelformat.

Europatipset lanserades första gången 1993, i början var europatipset endast fokuserad till söndagar och den italienska ligan. Då hette spelformatet italienska stryktipset. Från 2003 valde svenska spel att inkludera även andra ligor på spelkupongen och valde då att byta namn från italienska stryktipset till namnet som även gäller idag europatipset.

Svenska spel har även utökad antal europatips sedan starten och istället för att bara vara tillgänglig på söndagar så är det vanligtvis två omgångar europatipset per vecka nu för tiden. Ibland är det även tre spelomgångar per vecka med europatipset men det vanligaste är två. Ett europatips som är fokuserat till veckomatcher och ett som är för matcher som spelas på söndagar. Till skillnad från stryktipset så innehåller europatipset matcher från flera olika ligor i Europa. Det är mest fokus på de stora internationella ligorna och svensk fotboll men kan vara väldigt blandat. Gemensamt med stryktipset har europatipset att matcherna som finns tillgängliga att spela på kupongen allt som oftast spelas under en och samma dag.

Alternativen som du kan spela på i varje match är att hemmalaget vinner, bortalaget vinner eller att det blir ett oavgjort resultat. Dessa representeras utav klassiska 1, X eller 2 på din kupong precis som med stryktipset så gäller det att pricka in 13 olika förvalda matcher. Dessa matcher får du inte välja själv utan är matcher som svenska spel redan innan har valt.

Hur spelar man europatipset?

Precis som med stryktipset så handlar europatipset om att pricka in 1X2 i 13 olika matcher. Det är även samma prissättning som stryktipset. Spelar du en enkelrad det vill säga att du väljer 1,X eller 2 på alla 13 matcher utan att lägga till några andra tecken så kostar det 1 krona.

Vill du sedan addera till halvgarderingar och helgarderingar så går summan upp.

En halvgardering är att du garderar upp en match och istället för att bara spela 1, eller X eller 2. Så spelar du två olika utfall i samma match. De kan vara 1X, X2 eller 12. Detta för att säkra upp olika utfall i en match. För varje halvgardering som du lägger till på ditt system så dubblas kostnaden.

Du kan även välja att helgardera en match, detta betyder att du täcker in alla tre utfallen i en match och spelar alla 1X2. Detta kan vara bra att göra om det är en match som du vet är jämn och kan sluta hur som helst då kan du välja att helgardera den matchen för att vara på den säkra sidan. Att helgardera en match tredubblar priset varje gång du helgarderar en match.

Maxgränsen för hur stort ett system får vara på europatipset är 41 472 rader, de vill säga ett system som kostar dig 41 472 kronor. Ett sådant system består av 9 halvgarderingar och fyra helgarderingar.

Hur vinner man på europatipset?

Du vinner på europatipset genom att ha minst 10 rätt. Får du 10 rätt så är du med och har möjlighet att vinna pengar, men ofta är det så att det är så många som har 10 rätt eller mer att utdelningen är så låg på 13 rätt att du inte vinner några pengar. För desto fler som har många rätt desto mindre bli din vinstsumma. Från 11 rätt och uppåt brukar det vanligtvis vara utbetalning om än i mindre summor, för att få de riktigt stora pengarna så krävs de att du får alla 13 rätt alternativt får 12 rätt i en omgång där ingen får 13 rätt.

Dina vinster baseras även på hur stort system du har lagt för får du 13 rätt med ett större system så har du även flera olika 12 rätts system, 11 rätts system och så vidare vilket gör att du även får en större total utdelning än om du spelar enkel rad och får 13 rätt.

Detta då systemet är uppbyggt att varje 1X2 är ett radsystem och desto fler vinstrader du har i ett vinnande system desto större blir din vinst. Så det kan löna sig att spela ett lite större system om du vill vinna mer pengar.

Jackpott omgångar på europatipset

Om det är så att inget inlämnat system av alla system som lämnas in har 13 rätt så sparas den delen som skulle ha delats ut till vinnarna med 13 rätt till omgången efter. Detta kallas för extrajackpott och ger högre vinster även om omsättningen inte är högre än vanligt.

Som ett exempel på hur en jackpott kan gå till gör vi följande;

Det omsätts 10 000 000 kronor på europatipset och svenska spel delar ut 65% av dessa i vinster tillbaka till spelarna. Så av dessa 10 miljoner kronor så ska 6.5 miljoner gå tillbaka till spelarna. Av dessa 6.5 miljoner så är 40% som ska gå till system med 13 rätt. Så totalt är 2.6 miljoner öronmärkta till 13 rätt omsättningen är 10 miljoner kronor. Får då ingen 13 rätt under den spelrundan så tas dessa 2.6 miljoner med i nästa runda. Detta gör att rundan efter då blir en jackpottomgång eller rullpott som det även kalas. Det betyder att de 2.6 miljonerna från omgången innan adderas till den vanliga omsättningen vilket ökar vinsterna.

Så även om europatipset inte har en vinstgaranti där du får 10 miljoner om du är ensamvinnare med 13 rätt så kan du vid jackpottomgångar vinna stora summor om du får 13 rätt.

Systemspel på europatipset

Europatipset använder sig av samma systemspel som stryktipset. De vill säga sig av M-system, R-system och U-system.

Ett M-system är det vanliga systemet som du spelar, gör du inga ändringar utan spelar ett vanligt europatipset så spelar du automatiskt ett M-system.

Ett R-system är ett reducerat system där du betalar en mindre summa fast du spelar samma rader som ett M-system. Skillnaden då är att vinstraderna reduceras och alla dina vinstchanser finns inte tillgängliga. Vilka vinstrader som reducerat är redan förutbestämt av Svenska Spel innan omgången börjar.

Ett U-system är en klurigare variant av Reducerat system, där är det du som väljer innan du lägger ditt system vilka rader du vill reducera som eventuella vinstrader. Detta gör att dina kunskaper verkligen sätts på prov, så för att hantera ett U-system krävs det båda att du har koll på hur det fungerar och skicklighet vad gäller att pricka rätt.

Streckfördelning på europatipset

Steckfördelningen är något som kan vara bra att hålla koll på. Det visar hur andra spelare har spelat på den matchen. Är det favoriter som möter ett sämre lag så är oftast streckfördelningen väldigt ojämn och det är där det kan finnas chanser att spela på ett lag som är lågt streckade eller rent av understreckade för att få maximal utdelning om det spelet sitter.

Som ett exempel kan vi ta en match mellan Real Madrid och Getafe;

Den matchen är streckad 78-10-12. Detta betyder att 78% av alla system som har lämnats in har med att Real Madrid ska vinna, 10% har med att det ska bli X och 12% att det ska bli en 2 i den matchen.

Skulle det då bli en tvåa i matchen så är det många system som då kommer förlora och har du då valt att spela ett lagt som är lågt streckade och det spelet sitter så är chansen betydligt större att eventuella vinster blir högre. Ju fler lag som är lågt streckade som vinner under samma spelrunda desto större blir sedan utbetalningen. Är det istället bara favoriter som vinner som många system har spelat på så kommer utbetalningen inte alls bli lika hög.

Ett smart sätt är att läsa på och tror du att du har hittat ett spel som du tycker är för lågt streckade kan du antingen chansa och bara spela på det eller gardera upp med en halv eller helgardering för att få med en eventuell skräll och då ha chansen att vinna större pengar i slutändan.

Det är sällan bra dock att bara spela på lag som är understreckade eller låg streckade då detta betyder att de vanligtvis inte är favoriter eller ska vinna en sådan match och att det skulle hända i samtliga matcher att det blir skrällar och alla favoriter förlorar samtidigt händer i princip aldrig. För att få ut så stora vinster som möjligt om ditt spel sitter ska du blanda, men vill du hellre spela säkert så ska du spela på de högt streckade matcherna då detta oftast betyder att de är favoriter inför matchen och vanligtvis ska vinna en sådan match.

Lottning av matcher på europatipset

Ibland blir matcher uppskjuta det kan vara på grund av väderförhållande eller att matcher som redan har valts till europatipset bytt datum, istället då för att invänta de korrekta resultatet som blir i den eventuella matchen så lottas den matchen på europatipset.

Lottningen bygger på totalt 16 bollar. 10 av bollarna är vad tio dagstidningar har satt för tips på den matchen, samt att två bollar per tecken ges ut automatiskt. Så oavsett vad förhandstipsen är så är 1X2 alltid 2-2-2. Säg sedan att dagstidningarna har sju som tror på en 1 och tre som tror på ett X, detta gör att bollfördelningen på lottningen blir 9-5-2.

Lottningen avgörs alltid i samband med när de ordinarie matcherna spelas så att resultatet inte ska behöva väntas på att redovisas för hela kupongen.

Andelsspel på europatipset 

Andelsspel har blivit ett väldigt populärt sätt att spela europatipset. Andelsspel betyder att du köper en andel av ett större system, så att du inte behöver betala lika stor summa för att spela ett större system. Vinner du så får du den procentandel som du har köpt din andel för. Andelsspel går att spela upp till 50 andelar. Andelsspel är smart om du vill vara med i ett större system, som ett exempel kan vi beskriva såhär;

Du är med i ett andelsspel där det säljs 50 andelar, totalt kostar spelar 4800 kronor men varje andel kostar 96 kronor, så för att vara med och spela systemet behöver du betala 96 kronor istället för 4800 kronor som hade krävts om du själv hade valt att spela ett så stort system.

Det går även att köpa fler än 1 andel i varje andelsspel upp till 10 andelar, men varje andelsspel kan själva välja att sätta en maxgräns på hur många andelar varje person får köpa. Detta för att flera ska kunna delta.

Men skulle du köpa 1 andel i ett andelsspel som säljer 20 andelar och ni sedan vinner så delas den totala vinsten på 20. Så är den totala vinsten 100 000 kronor så får du 5000 kronor för 1 andel.

Andelsspel går att köpa i spelbutik, kiosker, samt på olika hemsidor på nätet och priset för varje andel kan variera från några kronor upp till flera hundra kronor. Du kan själv starta upp ett andelsspel och bjuda in vilka du vill via svenska spels hemsida.

Vart kan man spela europatipset?

Det enklaste sättet att spela europatipset är via svenska spels hemsida eller app om du använder dig av en smartphone eller surfplatta. Där kan du fylla i din europatips rad och kostnaden för hur mycket det blir och sedan enkelt välja att swisha in det belopp du vill spela för eller göra en vanlig banköverföring. Spelar du via svenska spels hemsida eller app så kan du även smidigt följa hur det går för ditt system direkt på hemsidan eller i appen.

Det går även att spela den mer traditionella och klassiska vägen, de vill säga att du besöker en spelbutik eller kiosk och kryssar i dina matcher på en europatips lapp. Du lämnar sedan in denna i kassan och registrerar ditt spel med ditt personnummer och legitimation. Du får du en klassisk lapp där du ser din europatips rad och det är ett mer nostalgiskt om än lite mer bökigt sätt att spela ditt europatips på.

Fördelar och nackdelar med europatipset

Fördelar

  • Du har chans att vinna stora summor pengar om du får 13 rätt
  • Kul sätt att utmana kompisar, familjemedlemmar eller kollegor om vem som kan tippa bäst
  • Du kan även spela med andra via andelsspel och kan då minska din insats men fortfarande ha chans att vinna stora pengar tillsammans med vänner med mera
  • De är ofta stora matcher som sänds på tv som väljs ut på europatipset, så det kan vara en extra krydda när du kollar på matchen
  • Dina kunskaper sätts på prov vilket är ett kul sätt att utmana sig själv

Nackdelar

  • Du kan inte själv välja vilka matcher som du ska spela på
  • Utbetalningen är förhållandevis låg och ligger på 65% av omsättningen
  • Det är tidskrävande om du ska bli duktig på att analysera och bedöma alla 13 matcher.