Den högsta ligan inom innebandy i Sverige heter Superligan och har existerat sedan 1995. Tidigare har ligan gått under namnen Svenska Cupen, Division 1 och Elitserien, men sedan 2007 är det Superligan som gäller. Här går de 14 bästa klubbarna upp mot varandra i en serie som sträcker sig ifrån september till april. När samtliga matcher, inkluderande den stora finalen är över står det klart vilket lag som blir utnämnda till svenska mästare i innebandy.

Annons: ⇢ Smarkets - Sätt in 200 kr - få tillbaka de första 100 kr du förlorat!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Här kan du se ställningen i säsongen 2019/2020 av Superligan:

Laddar...

Här nedan listas resultaten ifrån alla matcher som spelats under den pågående säsongen:

Laddar...

Efter att de 32 omgångarna är avklarade går de 8 bästa lagen vidare till slutspel, samtidigt som de två lägst placerade lagen flyttas ner till andraligan Allsvenskan. Samtidigt flyttas de två bästa lagen ifrån denna liga upp till Superligan inför nästkommande säsong.

SM-slutspelet inom innebandy består av kvartsfinaler där lagen möts i bäst av sju matcher och därefter avancerar eller åker ut ut turneringen. Den slutliga finalen avgörs i en avgörande match, som brukar spela på en större arena än de tidigare matcherna. Vid finalen 2017 spelades den avgörande matchen till exempel i Globen.

Det svenska lag som hittills har flest SM-titlar är Storvreta IBK.

Här kan du se resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger i ligan:
Superligan 2018/2019
Superligan 2017/2018
Superligan 2016/2017

Intressanta rekord
Sedan starten 1995 har Superligan bjudit på många intressanta och häpnadsväckande rekord. Bland annat innehöll den målrikaste matchen 25 mål. Matchen spelades 2009 mellan FC Helsingborg och Balrog B/S IK. FC Helsingborg vann med 13-12.

Ett annat spännande rekord är Jönköpings IK:s 21-1-vinst mot Christianstad IBS 1991, vilket är den största vinsten någonsin. Samma år gjorde Martin Myrberg det snabbaste målet någonsin. Tre sekunder tog det för honom att skjuta 1-0 för sitt Umeå IBK mot Örnsköldsvik SK.

Rekordet för flest mål i en match håller dock Dan Lundqvist som vid tillfället spelade för Sjöstad IF. 2001 gjorde han åtta mål i vinsten mot Järfälla IBK.

Just målrekord är något som ofta uppmärksammas i både historieböcker och media. Inte minst Alexander Galante Carlströms 68 mål för IBF Falun 2017. Han snuvas dock på rekordet för flest poäng under en säsong, som erhålls av finska poängsprutan Mika Kohonen. 2001 gjorde Kohonen otroliga 107 poäng för sitt Balrog IK.

Slutligen har publikrekordet från 2016 fortfarande inte slagits. I finalen 2015/2016 som spelades på Tele 2 Arena i Stockholm mellan Storvreta och Linköping kom 18 166 personer till matchen.

Svenska Superligan genom åren

Den första upplagan av Svenska Superligan SSL genomfördes säsongen 2007/2008. Dessförinnan hete serien Elitserien i Innebandy.

2007/2008

Efter att ha vunnit grundserien i en överlägsen stil där Warberg endast tappade 6 poäng under hela grundserien så var man stora favoriter när man gick in i SM-slutspelet. Man fortsatte att imponera i både kvartsfinalen och semifinalen där man vann med 3-0 i matcher mot Balrog IK och Pixbo Wallenstam IBK. I finalen som spelades i Globen inför 14.397 åskådare så blev det klart mycket tuffare match än väntat. AIK pressade Warberg hela vägen till avgörande straffar där dock serievinnarna kunde avgöra och vinna.

Grundserievinnare: Warberg IC

SM-guld: Warberg IC

Nedflyttade lag: Färjestadens IBK

2008/2009

Till denna säsongen så utökades SSL till 14 lag. De 8 bästa lagen tog sig vidare till kvartsfinal medans lag 9-12 hade spelat klart för säsongen. Laget som kom på 13e plats tvingades kvala sig kvar i serien och lag 14 åkte ut direkt. Det var tre stycken nykomlingar där Umeå City IBK och Västerås IBF klarade sig kvar medans Mullsjö AIS tvingades till kvalspel. Mullsjö AIS misslyckades i kvalspelet och ramlade därför ur SSL denna säsong.

I toppen av tabellen så var det fyra lag som stack ut. Warberg, Caperio/Täby, AIK och IBK Dalen. Samtliga lagen var stora favoriter att ta sig vidare till semifinal men där både Caperio/Täby och IBK Dalen misslyckades. Efter att Warberg och AIK tog sig vidare från semifinalerna så var det en finalrepris från året innan som utspelades sig den 18 april i Globen. Det blev återigen en publikfest där 14024 personer ramade in finalen. Denna gången så var det AIK som fick revansch för finalförlusten året innan. Efter 2-2 inför den sista perioden drog AIK ifrån och kunde till slut vinna med klara 6-2 efter bland annat Niklas Jihde gjort två mål i finalen.

Grundserievinnare: Warberg IC

SM-guld: AIK

Nedflyttade lag: Mullsjö AIS, Jönköpings IK

Nykomlingar: Umeå City IBK, Västerås IBF, Mullsjö AIS

2009/2010

För första gången i SSL historia så vann inte Warberg IC grundserien. Warberg slutade på fjärde plats i tabellen. Istället så var det Caperiotäby FC och Storvreta IBK som gjorde upp om vilket lag som skulle vinna grundserien. Båda lagen hamnade på samma poäng men eftersom Caperiotäby FC hade bättre målskillnad så blev man vinnare av grundserien.

I slutspelet skulle det visa sig att det var just Caperiotäby FC och Storvreta som var de starkaste lagen och båda lagen tog sig till finalen. I finalen så var det Storvreta IBK som var det starkaste laget och vann finalmatchen med 5-2 inför 12494 åskådare i Globen.

Grundserievinnare: Caperiotäby FC

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: Järfälla IBK, Tyresö Trollbäcken IBK (Västerås IBF)

Nykomlingar: IK Sirius, Tyresö Trollbäcken IBK

2010/2011

Till säsongen 2010/2011 så gick Västerås IBF i konkurs vilket gjorde att KAIS Mora fick chansen i SSL. Förbundet hade även tagit bort kvalspelet vilket gjorde att de två sämsta lagen i SSL åkte ut direkt.

Linköping IBK som var nykomlingar i serien gjorde en imponerande debutsäsong och tog sig till slutspel. Där pressade man serievinnarna Warberg IC till en avgörande femte match som dock Warberg lyckades att vinna.

Finalen hade detta år flyttas från Globen ner till Malmö och Malmö Arena. Det blev en otrolig final som fick avgöras med sudden death straffar sedan båda lagen missat fyra av sina fem straffar i ordinarie straffomgången. Avgörande straffen satte Henrik Stenberg för Storvreta som vann sitt andra raka SM-guld.

Grundserievinnare: Warberg IC

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: Balrog IK, KAIS Mora

Nykomlingar: Mullsjö AIS, KAIS Mora, Linköping IBK

2011/2012

För första gången så lyckades Storvreta vinna grundserien i SSL. Laget vann serien med 12 poäng före Pixbo Wallenstam och gick in i slutspelet som stora favoriter.

Efter att enkelt tagit sig vidare mot Linköping i kvartsfinalen så pressades laget av IBF Falun till en avgörande femte match i semifinalserien, där var Storvreta ett nummer för stort och tog sig vidare till ytterligare en finalmatch.

Som motståndare i finalen så väntade en överraskning i form av IBK Dalen. Dalen hade tagit sig till finalen i Malmö Arena genom att besegra Caperiotäby med 3-1 i matcher i kvartsfinalen innan man slog ut Pixbo Wallenstam med samma siffror i semifinalen. I finalen så tog Storvreta sitt tredje raka SM-guld genom att vinna med 5-3.

Grundserievinnare: Storvreta IBK

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: Umeå City IBK, IK Sirius

Nykomlingar: Tyresö Trollbäcken IBK, Jönköpings IK

2012/2013

Den stora positiva överraskningen denna innebandy säsong var nykomlingen Granlo som slutade på en sjunde plats i SSL. I slutspelet blev sedan Granlo utslagna med 3-2 i matcher mot Storvreta. I den avgörande matchen vann Storvreta endast med 4-3.

Efter tre raka guld så tog det stopp i semifinalen för Storvreta, det krävs förlängning i den femte och avgörande matchen men där var IBF Falun kyligast och kunde ta sig vidare till final mot IBK Dalen.

Finalen som återigen lockade mer än 10000 åskådare i Malmö arena vann IBF Falun med 5-2.

Grundserievinnare: Storvreta IBK

SM-guld: IBF Falun

Nedflyttade lag: Karlstad IBF, Tyresö Trollbäcken IBK

Nykomlingar: Karlstad IBF, Granlo BK

2013/2014

De regerande mästarlaget IBF Falun vann för första gången grundserien i SSL. Nykomlingarna i serien Sirius och Växjö IBK gjorde upp om den sista slutspelsplatsen där till slut Växjö kunde dra det längsta ståt.

Slutspelet hade i detta år gjorts om och man spelade nu bäst av 7 matcher i kvartsfinalen och semifinalen. Storvreta var illa ute i sin kvartsfinal mot Mullsjö men kunde vända underläge med 3-1 i matcher till 4-3 efter ett avgörande i sudden death i den avslutande matchen.

Finalen spelades mellan IBF Falun och Storvreta och blev en jämn historia. När storvreta gjorde 6-5 med mindre än 3 minuter kvar så trodde de flesta att matchen var avgjord, men Falun kom tillbaka och kvitterade till 6-6 med mindre än 2 minuter kvar vilket gjorde att matchen fick avgöras i förlängning. Där var det Falun som avgjorde och kunde försvara SM-guldet genom ett avgörande mål av Alexander Galante Carlström.

Grundserievinnare: IBF Falun

SM-guld: IBF Falun

Nedflyttade lag: Jönköpings IK, Caperiotäby FC

Nykomlingar: IK Sirius, Växjö IBK

2014/2015

Ingen av nykomlingarna i SSL Höllviken eller KAIS Mora kunde klara sig kvar i serien. I toppen av tabellen slutade Pixbo Wallenstam. Pixbo skulle dock få se sig besegrade redan i kvartsfinalen mot FC Helsingborg.

För en av giganterna i svensk innebandy Storvreta så gick det sämre. Storvreta slutade på 10 plats i tabellen och missade slutspelet.

I finalen som till detta år hade flyttas tillbaka till Globen så besegrade IBF Falun, Linköping IBK med 6-4.

Grundserievinnare: Pixbo Wallenstam IBK

SM-guld: IBF Falun

Nedflyttade lag: Höllvikens IBF, KAIS Mora

Nykomlingar: Höllvikens IBF, KAIS Mora

2015/2016

Innebandyförbundet valde till denna säsong att spela finalen på Tele 2 Arena i Stockholm. Det blev en stor succé med hela 18 166 personer i publiken. Pixbo Wallenstam IBK vann återigen grundserien men precis som året innan så blev man utslagna i kvartsfinalen mot Linköping. Inte heller tabelltvåan IBF Falun kunde ta sig till final utan det blev en final mellan Linköping och Storvreta. Här var det Storvreta som visade mästartakter och vann finalen med 5-4.

Grundserievinnare: Pixbo Wallenstam IBK

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: Granlo BK, Gävle GIK

Nykomlingar: Karlstad IBF, Gävle GIK

2016/2017

Till denna säsongen så hade förbundet beslutat sig att utöka antalet matcher i grundserien från tidigare 26 matcher till 32 matcher.

Efter en jämn grundserie var det IBF Falun som kunde vinna serien på 64 poäng. I slutspelet fortsatte Faluns segertåg och man lyckades besegra Växjö IBK med 5-4 i finalen som var tillbaka i Globen.

Grundserievinnare: IBF Falun

SM-guld: IBF Falun

Nedflyttade lag: Karlstad IBF, Warberg IC

Nykomlingar: Höllvikens IBF, Team Thorengruppen

2017/2018

Det blev en final mellan tabellettan Storvreta IBK och IBF Falun. Denna gången var det Storvreta som vann finalen med 6-2. I och med att AIK åkte ut SSL så var det klart att säsongen 2018/2019 för första gången inte skulle innehålla ett lag från Stockholm.

Grundserievinnare: Storvreta IBK

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: Team Thorengruppen, AIK

Nykomlingar: IBF Örebro, Jönköpings IK

2018/2019

Det blev en repris på fjolårets final där återigen Storvreta kunde vinna mot IBF Falun i finalen. Denna gången skrevs segersiffrorna till 5-3.

Grundserievinnare: Storvreta IBK

SM-guld: Storvreta IBK

Nedflyttade lag: IBF Örebro, Lindås IBK

Nykomlingar: FBC Kalmarsund, Lindås IBK

2019/2020

När coronaviruset drog in så stoppades serien, vissa lagen hade inte spelat klart alla matcher men då det redan var färdigt att de både nykomlingarna Visby och Warberg inte kunde rädda kontraktet även ifall den sista matchen hade spelats så blev dessa lag nerflyttade. Förbundet utsåg även IBF Falun till svenska mästare trots att inget slutspel genomfördes. Den största segermarginalen blev när Visby gästade Falun och förlorade med 20-4.

Grundserievinnare: IBF Falun

SM-guld: IBF Falun

Nedflyttade lag: Warberg IC, Visby IBK

Nykomlingar: Warberg IC, Visby IBK