IFK Göteborg är vinnare av svenska cupen 2020, detta efter att Göteborg besegrat Malmö FF med 2-1 efter en rafflande förlängning. Segern innebär nu att IFK Göteborg får en plats till Europa League-kvalet som startar senare än planerat i år på grund av corona och kommer inte spelas förens i början av hösten.

Det var en final mellan två lag som är vana att vinna titlar, Malmö FF är de laget som vunnit svenska cupen flest gånger med sina 14 vinster mot ett IFK Göteborg som vunnit svenska cupen sjunger gånger innan ikväll. (Nu åtta gånger) Detta gör IFK Göteborg tillsammans med AIK de lagen som vunnit svenska cupen flest gånger efter Malmö FF. Värt dock att notera är att senast Malmö FF vann svenska cupen var 1989 och trotts flera chanser sedan dess har laget alltså inte lyckats vinna cupen.

Finalen spelades på ett tomt Gamla Ullevi och det var bortalaget Malmö FF som tog tag i taktpinnen under inledningen av finalen. Men redan efter tretton minuter tvingades Sören Rieks utgå pågrund av skada och bara tio minuter senare tvingades Malmö FF till sitt andra byte i matchen då Oskar Lewicki också fick avbryta matchen efter skada. Trotts två tidiga byten så var det Malmö FF som spräckte nollan i matchen när Ola Toivonen gav Malmö ledningen med fem minuter kvar av första halvleken. Ett resultat som även stod sig till pausvilan och efter första halvleken var Malmö FF segrare i svenska cupen.

Det såg även länge ut att vara just Malmö FF som skulle få lyfta bucklan för första gången sedan 1989. Men när matchuret visade 86 minuter så halkade Behrang Safari med bollen i backlinjen och IFK Göteborg drog nytta av situationen när Patrik Karlsson Lagemyr skickade in kvitteringen till 1-1.

Matchen fick således avgöras i förlängningen och där var det IFK Göteborg som drog det längsta strået. När det hade spelats fyra minuter av förläningen så gjorde Alexander Farnerud 2-1 till IFK Göteborg. Ett resultat som sedan stod sig förlängningen ut och IFK Göteborg fick lyfta bucklan som segrare i svenska cupen.

Förutom att vinna titeln så gav även segern en plats till Europa och kvalspel i Europa League för IFK Göteborg. Europa League-kvalet drar igång senare under sommaren/hösten.