Foto: Bildbyrån

Det är friidrottstävlingen ISTAF som avgörs i Tysklands huvudstad Berlin i september som har fått klartecken att få avgöras inför publik. Tävlingen brukar vanligtvis locka mer än 45 000 åskådare men även publik tillåts så kommer inte så många få uppleva tävlingen på plats. Arrangörerna har fått ett tillstånd att erbjuda max 3500 personer en plats på Olympiastadion i Berlin. 

Friidrotten har som alla andra sporter drabbats av covid-19, många tävlingar har flyttats eller ställts in där i bland sommaren OS som har flyttats fram till sommaren 2021. Men nu kommer en ljusglimt vad gäller tävlingarna. ISTAF som är en tävling i Berlin kommer att få arrangeras inför publik.

De friidrottstävlingar som än så länge har arrangerats under våren/sommaren har varit inför tomma läktare eller till och med att deltagare har deltagit från distans och tävlat på andra arenor för att sedan sammanställa resultatet. Men ISTAF i Berlin som arrangeras i september har nu fått klartecken att få erbjuda publik på sitt arrangemang.

Men även om publik är välkommen så är det under strikta restriktoner vilket gör att Olympiastadion i Berlin som rymmer 80 000 personer och tävlingen som vanligtvis lockar runt 45 000 personer kommer nu att få arrangeras med en max publik på 3 500 personer.

Det står även klart att en av friidrottsvärldens nu hetaste utövare svensken Armand Duplantis kommer att delta i tävlingen. Duplantis som sedan en tid tillbaka är bostad i Uppsala är en av de som finns med i startfältet till tävlingen.

Därmed kommer Duplantis att få återvända till Olympiastadion, det var där han 2018 vann EM-guld då vann Duplantis på höjden 6.05 och det återstår att se om han kan matcha den höjden i september.

– Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi visa att vi finns där för supportrar och friidrottare, även i svåra tider. 3 500 i stället för 45 000 åskådare – ISTAF kommer definitivt bli annorlunda den här gången. Men det kan vara ett första litet steg till en normalitet”, säger tävlingsansvarige Martin Seeber i ett pressmeddelande.