Foto: Bildbyrån

West Bromwich knep den andra direktplatsen till Premier League från Championship. Pontus Jansson och hans Brentford får nu tampas med Fulham och två andra lag om att nå PL via Playoff. 

Den allra sista omgången av Championship skulle bli en riktig rysare. Efter att Pontus Janssons Brentford förlorat i helgen, fanns möjligheten för tre lag att avancera till Premier League, om resultaten gick deras väg.

Inför den sista omgången var det West Bromwich Albion som hade saken i egna händer. Det räckte med att Birmingham-laget skulle vinna sin match för att knipa PL-platsen.

Tätt där bakom jagade ett Brentford, som hade möjligheten att gå upp till Premier League via en West Bromwich-förlust eller oavgjord match, samtidigt som Brentford själva.

Och som tredje lag, Fulham, som var beroende av att både Brentford och West Bromwich skulle tappa poäng, vilket gav Fulham det absolut svåraste utgångsläget, nästan omöjligt.

Men visst skulle det spela roll. För i Birmingham skulle West Bromwich spela lika hemma mot Queens Park Rangers, vilket gav Brentford ett drömläge. Brentford hade dock 0-1 hemma mot ett nedflyttningshotat Barnsley. Men efter att Brentford fick signalen om att det stod 2-2 hos West Bromwich, så kunde man kvittera till 1-1 genom Jay Da Silva.

Ett oavgjort resultat skulle dock inte räcka för Pontus Jansson och laget, utan de behövde trycka på för ännu ett mål. Men istället för ett Brentford-mål, kom avgörandet i andra buren istället när Barnsleys Clarke Oduor sköt laget kvar i Championship nästa år.

Dessa två resultat, 2-2 för West Bromwich och 1-2 för Brentford, gav Fulham läget att avancera till PL. Alla tre matcher gick parallellt, men Fulham hade utan tvekan stenkoll på hur händelserna gick. Men inte heller Fulham skulle klara av trycket. Laget spelade 1-1 borta mot nästjumbon Wigan.

Resultaten gjorde att West Bromwich är tillbaka i Premier League nästa säsong, trots en missräkning i sista omgången. Laget tränas av Slaven Bilic och spelar en annorlunda fotboll i år jämfört med när man åkte ur Premier League med buller och brak säsongen 17/18.

För Brentford och Fulhams del blir det istället Playoff. Alltså den sista chansen att nå Premier League, som tredje lag i ligan.

Så spelas Playoff till Premier League

Semifinaler:

26 juli: Swansea City – Brentford FC 19:30

27 juli: Cardiff City – Fulham 20:45

29 juli: Brentford FC – Swansea City 20:45

30 juli: Fulham – Cardiff City 20:45

Finalen:

Finalen spelas på Wembley mellan de vinnande lagen från båda semifinalerna. Matchen spelas 4 augusti. Det vinnande laget på Wembley går upp till Premier League.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här