Knappt har vi hunnit tugga oss igenom UEFA:s största final på klubblagsnivå innan det är dags för nästa stora stjärnspäckade event: Fotbolls-EM i Tyskland 2024. Totalt 24 länder gör upp om mästerskapet och bland dessa finns ett antal som får sägas vara favoriter till EM-guld. Som supportrar bör du kunna räkna med flera härligt spännande matcher och beroende på kanske det är klokt att ladda upp med x-antal semesterdagar, kalla drycker i överflöd, matchtröja samt en app för livescore fotboll.

England, Frankrike och en mittback

Vilka är egentligen de största favoriterna till att kamma hem EM-guldet? Enligt oddssättare och experter så är det England som kommer att få bära favoritskapet med omkring fyra gånger pengarna, tätt följda av Frankrike som betalar fem gånger pengarna. Först på tredje plats kommer Tyskland med ett odds på sex gånger pengarna.

Någon större konkurrens mot dessa tre vinnarkandidater är långsökt sett till oddssättning och analyser. Lag som Portugal och Spanien nämns som potentiella outsiders – vilket inte säger lite om hur starka lag man anser att England, Frankrike och Tyskland besitter 2024.

En kort jämförelse mellan de tre starka favoriterna visar att de två förstnämnda leds av en tydlig karaktärsspelare och profil medan Tyskland leds av en… mittback. England har Jude Bellingham, Frankrike har Kylian Mbappé och Tyskland har Antonio Rudiger. Baserat på den insikten känns det som att det snarare är två favoriter än tre.

Danmark är det nya Sverige

Oavsett hur somrigt och härligt det är med ett Europamästerskap i fotboll så är det inte samma sak och känsla utan att vårt kära Sverige deltar. Visst, vi kanske inte hade haft så mycket att hämta i turneringen som samlar Europas bästa lag (särskilt med tanke på några av landslagets riktiga blunders i kvalspelet), men ett EM utan Sverige är lite som jordgubbstårta utan jordgubbar!

Hur kommer du att följa turneringen? Hakar du på någon av favoriterna till EM-guld eller väljer du kanske en annan väg och stöttar vårt södra grannland Danmark? Om du svarar JA på den frågan så kommer du garanterat inte att vara ensam. Danmark har ett spännande lag och man har bevisligen överpresterat och chockat i EM-sammanhang förr – lex. 1992.

Kan Danmark göra det igen? Blir Bellingham kung av England? Kommer Mbappé att leda Frankrike till guld? Frågorna är minst lika många som stjärnorna inför det här mästerskapet och det är inte annat än att man längtar tills festen börjar!