Foto: Bildbyrån

Under helgen som var fick två klubbar inom svensk fotboll fira avancemang i seriesystemet. Halmstad BK kunde efter storsegern borta mot GIF Sundsvall med 6-0 fira avancemanget till allsvenskan. Ett annat lag som även fick fira avancemang var IFK Värnamo som under helgen kunde säkra sin plats i Superettan nästa år, detta efter att toppkonkurrenten i division 1 södra Landskrona förlorat mot Assyriska och IFK Värnamo samtidigt plockade en poäng mot Lindome. Poängen innebar att IFK Värnamo blir segrare i division 1 södra och därmed kommer att få spela i Superettan nästa säsong. 

Det blev dubbelt firande under helgen i olika delar av landet. I Sundsvall kunde Halmstad BK fira avancemanget tillbaka till Allsvenskan efter sin seger mot GIF Sundsvall med hela 6-0. Segern innebär att Halmstad BK säsongen 2021 kommer att återvända till allsvenskan, serien som HBK fick lämna 2017.

Mycket den senaste tiden har kretats kring om och när Degerfors ska säkra sitt avancemang upp till allsvenskan, men det blev alltså istället Halmstad BK som tog den första platsen upp till allsvenskan från superettan. HBK har hela tiden smugit med uppe i toppen av tabellen men ändå inte varit den stora snackisen. Men när Degerfors misslyckades med att vinna mot AFC Eskilstuna på bortaplan så öppnade det upp för att Halmstad BK kunde bli det första laget att säkra avancemanget. Något HBK klarade med bravur och firandet kunde starta när slutsignalen ljöd.

Det återstår fortfarande två omgångar kvar av superettan men Halmstad är alltså redan nu klara för allsvenskan nästa säsong. Degerfors har fem poäng ner till trean Jönköping och mycket talar för att det blir just Degerfors som gör Halmstad BK sällskap upp till allsvenskan.

I en annan del av Sverige kunde även ett annat lag fira ett avancemang, när IFK Värnamo fick med sig en poäng på bortaplan mot Lindome GIF. Poängen gjorde att IFK Värnamo vinner division 1 södra, detta efter att toppkonkurrenten Landskrona förlorade sin match mot Assyriska och med en omgång kvar har Landskrona ingen chans att ta ikapp poängen upp till IFK Värnamo. Detta gör att IFK Värnamo vinner serien och kommer att spela i Superettan nästa säsong.

Vasalund kommer att göra IFK Värnamo sällskap då man sedan tidigare säkrat seriesegern i division 1 norra.