Mellan 14 juni och 14 juli går årets Europamästerskap i fotboll av stapeln, där några av Europas främsta herrlandslag ska göra upp om den stora titeln. Sverige må inte ha kvalificerat sig till turneringen, men trots detta kommer man förhoppningsvis ändå kunna känna av EM-yran även här på hemmaplan. Vi summerar allt du behöver hålla koll på inför turneringens start. 

När värden för EM 2024 röstades fram för nästan sex år sedan var det två nationer som var med och budade om värdskapet. Tyskland och Turkiet hade båda lagt fram varsitt förslag på hur och var matcherna skulle kunna spelas, där Tyskland vann omröstningen med 12 av 17 röster.

Landet har en rik fotbollshistoria och det finns allmänt ett mycket stort intresse för sporten i landet, något som öppnar upp för välfyllda läktare under matcherna. Dessutom ligger landet mycket centralt i Europa, vilket gör det enkelt för många att resa hit.

Så spelas turneringen

Sammanlagt kommer 24 nationer delta i mästerskapet, som inleds med ett gruppspel där lagen delats in i sex grupper om fyra. När alla har mött varandra en gång inom grupperna avancerar de två bästa lagen från vardera grupp till slutspel tillsammans med de fyra främsta grupptreorna.

Grupperna lottades fram i december förra året, då 21 av lagen blivit klara – Tyskland i form av värdnation samt resterande 20 som de bästa lagen från EM-kvalet. De tre sista platserna lottades i blindo, där Polen, Ukraina och Georgien spikades som lag först i mars 2024 när EM-playoffen gick av stapeln.

Såhär ser grupperna ut i fotbolls EM 2024

Grupp A: Tyskland, Ungern, Skottland och Schweiz
Grupp B: Spanien, Albanien, Kroatien och Italien
Grupp C: England, Danmark, Slovenien och Serbien
Grupp D: Frankrike, Österrike, Nederländerna och Polen
Grupp E: Belgien, Rumänien, Slovakien och Ukraina
Grupp F: Portugal, Turkiet, Tjeckien och Georgien

Matcherna kommer att spelas på tio olika arenor runtom i landet, där lagen och fansen dessvärre får räkna med en hel del resande. De flesta lagen spelar sina tre gruppspelsmatcher i tre olika städer, vilket ställer till det en del för de supportrar som vill följa ett specifikt lag. Till exempel kommer Danmark behöva resa mellan de tre sydligaste värdstäderna Stuttgart, Frankfurt och München för sina matcher.

EM-gruppspelet kommer att äga rum mellan den 14 och 26 juni, innan slutspelet inleds den 29 juni.

Även under gruppspelet kommer det bli en del resande för lagen, allt för att hela Tyskland ska få ta del av den spännande upplösningen. EM-slutspelet inleds med åttondelsfinaler, dit lagen lottas in utifrån ett förutbestämt upplägg. Till exempel kommer vinnaren av grupp A få möta på tvåan från grupp C och så vidare. Därefter fortskrider slutspelet med kvartsfinaler och semifinaler innan det är dags för en ny mästare att krönas.

Åttondelsfinalerna spelas mellan den 29 juni och 2 juli, innan kvartsfinalerna hålls den 5 och 6 juli. Semifinalerna spelas sedan på tisdagen den 9 juli samt onsdagen den 10 juli, innan det är dags för den avslutande matchen. Den stora finalen i fotbolls EM 2024 hålls på Olympiastadion i Berlin söndagen de 14 juli, där den sjuttonde titeln ska delas ut.