Herrlandslaget i fotboll missa spel i VM 2022 i Qatar. Detta efter förlust med 2-0 borta mot Polen. Robert Lewandowski och Piotr Zielinski blev polska målskyttar.

Det blir inget VM-äventyr för Sveriges herrlandslag i fotboll i vinter. Sverige inledde med att besegra Tjeckien på Friends Arena i playoff-semifinalen efter att Robin Quaison avgjort matchen i den andra förlängningskvarten efter ett fint spel med Alexander Isak.

Efter segern i Solna så bar det av till Chorzow och Polen för att ställas inför en playoff-final. Polen hade endast en träningslandskamp i benen då de blev direktkvalificerade till finalen på grund av uteslutningen av Ryssland från Fifas håll.

Finalen i Polen blev dock ingen rolig historia för Sverige. Trots att man gjorde en stark första halvlek och ägde mycket boll samt skapade ett par farligheter så blev det ingen rolig start på andra halvlek. I den 48:e matchminuten så gick startdebutanten Jesper Karlström in lite för hårt mot nyss inhoppande Gregorz Krychowiak i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

Från elva meter så gjorde världsstjärnan Robert Lewandowski inga misstag och rullade in 1-0 inför en kokande arena. Sverige försökte hitta en kvittering efter det polska ledningsmålet och var nära ett par gånger. Men när Sverige hade hittat något slags momentum i matchen så kom ett misstag som blev ödesdigert. En dålig bollmottagning från Marcus Danielson bäddade för ett polskt friläge där Robin Olsen i målet tvekade i sin utrusning och Piotr Zielinski kunde sätta dit 2-0 med drygt 20 minuter kvar av matchen.

Sverige hittade aldrig en reducering och än mindre en kvittering. Därmed så vann Polen med 2-0 och är därmed klara för VM 2022. Sverige å sin sida kommer att få se mästerskapet i Qatar från tv-soffan.