Sveriges herrlandslag i basket hade chansen att bli klara för nästa omgång i VM-kvalet men förlorade mot Kroatien på hemmaplan. Detta efter att man tappat en ledning med 15 poäng.

Under måndagen så spelade Sveriges herrar i basket en viktig VM-kvalmatch mot Kroatien. Länderna möttes ett par dagar innan i Zagreb där Sverige stod för en storskräll och vann på bortaplan. Det gav Sverige en ledning i kvalgruppen där även Finland och Slovenien ingår, och möjligheten att gå vidare till nästa kvalrunda vid seger mot Kroatien på hemmaplan under måndagen.

Trots att Sverige tidigt kopplade ett grepp om matchen efter fina individuella insatser av Ludvig Håkanson bland andra så kunde Sverige gå in i halvtidspaus med ledning med 15 poäng.

I den andra halvleken så var Kroatien ett annat lag dock och matchen tajtades till. Efter en rejäl rysaravslutning under matchens sista minut, där Ludvig Håkanson gav Sverige en ledning med två poäng, så fick Kroatien in en kvittering i bland det sista som hände. Matchen slutade 79-79 efter full tid och gick till förlängning.

Det stod helt jämnt efter den första förlängningsdelen vilket tvingade fram en andra. Där drog Kroatien det längsta strået och kunde till slut vinna med sju poäng till 98-105.

Sverige har fortsatt chansen att nå nästa runda i VM-kvalet då man möter Finland på bortaplan och Slovenien på hemmaplan i slutet av juni och början av juli, där platsen i nästa runda kan nås på hemmaplan. Då kan Sloveniens landslag innehålla en av världens bästa spelare i guarden Luka Doncic.