Foto: Bildbyrån

Sverige är klara för EM 2021. De svenska damlandslaget i basket körde över Israel i sin kvalgrupp och säkrade därmed avancemanget. Med tre raka segrar innebär det att Sverige har vunnit sin grupp och kommer därmed får spela EM 2021. 

Sverige har i sin kvalgrupp spelat mot nationerna Montenegro och Israel om en plats i basket-EM. Sverige inledde kvalspelet ifjol med att vinna på bortaplan mot Israel för att sedan följa upp det med en vinst mot Montenegro på hemmaplan. Det gav Sverige ett läge att kunna säkra avancemanget vid det specialanpassade kvalomgången som spelades i Heraklion i Grekland.

Där hade Sveriges kvalgrupp tillsammans med en annan kvalgrupp samlats för att genomföra flera kvalmatcher i en corona bubbla. För svensk del innebar det att matchen mot Israel som skulle ha spelats på svensk mark nu istället fick avgöras i Grekland.

Men först inleddes kvalgruppen med att Montenegro besegrade Israel med 73-66. Ett resultat som gjorde att Sverige kunde säkra avancemanget till EM 2021 om man vann mot Israel.

Det var inte heller något snack om saken när Sverige gick ut och totalt körde över Israel och vann med 90-51 och därmed innebär det att Sveriges sista kvalmatch mot Montenegro inte har någon innebörd för slutresultatet och Sverige kan redan nu fira avancemanget till Basket-EM 2021.

– Jag är fett taggad inför EM 2021! Men mest är jag sjukt stolt över laget och tjejerna! säger landslagets Amanda Zahui till SVT.

Basket-EM kommer att spelas den 17-27 juni i Frankrike och Spanien, spelorterna i respektive land är Paris och Valencia.