Foto: Bildbyrån

Idag så lottades grupperna till sommarens EM-slutspel i basket för damer. Sverige fick en mardrömsmotståndare i form av regerande mästaren Spanien. Utöver Spanien kommer Sverige även att ställas mot Belarus och Slovakien. EM-slutspelet avgörs i Frankrike och Spanien den 17-27 juni. 

Totalt är det sexton nationer som deltar i Basket-EM där Sverige är en av nationerna som ska dela. De svenska damerna vann sin kvalgrupp till EM och kvalificerade sig därmed till mästerskapet.

Idag skedde så lottningen till EM-slutspelet och Sverige kommer direkt i gruppen att ställas mot de regerande mästarna Spanien. Sverige hamnade i grupp A som kommer att avgöras i Spanien och staden Valencia. Så Sverige kommer alltså inte bara ställa mot de regerande mästarna utan även mot hemmanationen Spanien i sin grupp. Gruppens två andra lag är Belarus och Slovakien.

Sverige var i lottningsgrupp två, från grupp ett lottades Spanien in i Sveriges grupp. Från pott tre var det Belarus och pott fyra blev det Slovakien.

De sexton lagen har lottats in i fyra olika grupper där varje gruppetta tar sig vidare direkt till kvartsfinal. Alla grupptvåor och grupptreor får göra upp i fyra åttondelsfinaler om kampen om de övriga fyra kvartsfinal platserna.

I senaste EM som spelades 2019 så tog sig Sverige till kvartsfinal men fick där se sig besegrade av Serbien.

Sommarens EM som avgörs 17-27 juni kommer att avgöras i Frankrike och Spanien. Spelorterna är Valencia och Strasbourg.

Grupperna i EM

Grupp A
(Spelar i Valencia)

Sverige
Spanien
Belarus
Slovakien

Grupp B
(Spelar i Valencia)

Serbien
Italien
Montenegro
Grekland

Grupp C
(Spelar i Strasbourg)

Belgien
Slovenien
Turkiet
Bosnien-Hercegovina

Grupp D
(Spelar i Strasbourg)

Frankrike
Ryssland
Tjeckien
Kroatien