Foto: Bildbyrån

Sveriges basketherrar besegrade Kroatien i kvalet mot VM på bortaplan i något av en storskräll. Slutresultatet blev 64-70 till svensk favör och nu leder Sverige kvalgruppen till VM.

Under helgen så spelade Sveriges herrlandslag i basket en viktig VM-kvalmatch mot Kroatien på bortaplan. Kroaterna var som sig bör storfavoriter inför mötet då man är rankat 21:a i världen jämfört med Sveriges blygsamma placering på plats 51.

Men mötet i Zagreb var ett jämnt sådant där Sverige tidigt i matchen satte prägel. Det svenska försvarsspelet var lysande tillika skyttet för att sätta fina treor i första halvan av matchen. Jonas Jerebko och Ludvig Håkanson tillhör de stora svenska stjärnorna namnmässigt men matchen mot Kroatien avgjordes av Viktor Gaddefors. Forwarden stod för 16 poäng i matchen därav många poäng i viktiga skeden i matchen.

Sverige vann VM-kvalmatchen med 70-64 på kroatisk hemmaplan till slut. Något som Svenska Basketbollförbundet beskriver som ”Bragden i Zagreb” på sin hemsida i efterhand. Sverige leder sin kvalgrupp där Finland och Slovenien också finns. Tre länder inkluderat Sverige ligger på två vinster och en förlust.

Nästa kvalmatch för Sverige i kvalet till VM är mot Kroatien igen. Måndagen den 28 februari så möts länderna med uppkast 19:00. Matchen sänds i SVT och på SVT Play. Vid svensk vinst så når man nästa steg i VM-kvalet. Tre av fyra lag i gruppen lyckas med detta.

Sveriges poäng:
Viktor Gaddefors 16, Denzel Andersson 13, Simon Birgander 12, Tobias Borg 11, Ludvig Håkanson 5, Jonas Jerebko 4, Nicholas Spires 4, Christopher Czerapowicz 3, Melwin Pantzar 2.