Foto: Unsplash

Finalserien i damligans final spelades i bäst av fem matcher. Och det såg länge mörkt ut för Luleå Basket i finalserien mot Alvik. Efter två matcher stod det nämligen 2-0 i matcher till Alvik, men Luleå Basket stod för en historisk vändning i finalserien och vann den avgörande matchen med 91-78 och kan nu titulera sig svenska mästare. 

1984 så började finalserien i damligan att avgöras i bäst av fem matcher och aldrig tidigare har ett lag som legat under med 2-0 i matcher vänt en finalserie och vunnit. Men nu har det skrivits historia när Luleå Basket lyckades med denna bedriften i årets SM-final.

Alvik hade 2-0 i matcher innan Luleå kom tillbaka i finalserien och både reducerade och kvitterade finalserien till 2-2. Detta gjorde att en femte och avgörande finalmatch tvingades fram. Den spelades i Stockholm på Alviks hemmaplan.

Det var bortalaget Luleå som tog kommandot i den avgörande matchen och ledde med 39-29 i halvtid. Och efter fulltid var segersiffrorna för Luleå 91-78 och den historiska vändningen var ett faktum.

– Jag är så stolt över det här laget. Vi har jobbat så hårt för att komma tillbaka från 0–2. Vi har visat så mycket styrka och hjärta. Jag hittar inte orden, säger Maggie Lucas till SVT efter matchen.