Foto: Bildbyrån

När Roger Federer tackade nej på grund av skadebekymmer och Rafael Nadal valde att inte delta i US Open på grund av oroligheterna kring coronaviruset så var Novak Djokovic den stora favoriten att vinna turneringen. Men när Djokovic blev diskvalificerad i den fjärde rundan efter att han skickat iväg en boll som träffade en linjedomare på halsen så stod det klart att det inte skulle bli någon av de tre stora som skulle vinna turneringen. Dominic Thiem som inför turneringen var rankad trea i världen efter Nadal och Djokovic såg nu sin chans till att vinna karriärens första Grand Slam. En chans han även tog när han i finalen besegrade Alexander Zverev och kunde fira sin första stora titel i karriären. 

Dominic Theim hade i inledningen av turneringen en behaglig resa där han enkelt besegrade Jaume Munar i tre raka set i första matchen. Det följdes sedan upp av en enkel seger igen när han besegrade Sumit Nagal med tre raka set i andra omgången. Det var först i tredje omgången mot Marin Cilic som Theim tappade sitt första set men han kunde tillslut vinna matchen med 3-1 och tog sig vidare till fjärde omgången. Där väntade Felix Auger-Aliassime som han också besegrade med tre raka set och tog sig till kvartsfinal. Där besegrade Theim enkelt Alx de Minaur med tre raka set och han var vidare till semifinal.

Där väntade Daniil Medvedev som är rankad femma i världen. Medvedev var i fjol i finalen i US Open där han fick se sig besegrad av Rafael Nadal i en riktig rysare. Även semifinalen i år mellan Theim och Medvedev blev en riktigt jämn match. Dominic vann första set enkelt med 6-2 men sedan behövdes det tiebreak i både set två och tre där tillslut Theim vann båda dessa och kunde ta sig till finalen med imponerade 3-0 i set.

För finalmotståndaren Alexander Zverev som är rankad sjua i världen var det en tuffare resa till finalen än för Theim. Zverev tappade set redan i första rundan men han lyckades efter en del kamp tillslut vinna mot nittioförsta rankade Kevin Anderson. I andra rundan tappade Zverev ytterligare ett set till motståndaren Brandon Nakashima men lyckades även där reda ut matchen och vinna tillslut med 3-1 i set. Zverev fortsatte sedan att tappa set mot lägre rankade spelare och i tredje rundan fick han slita mot Adrian Mannarino innan han även kunde vinna den matchen. I fjärde rundan blev det dock en enkel resa mot Alejandro Davidovich Fokina där Zverev vann enkelt.

I kvartsfinalen var Zverev återigen illa ute när han mötte Borna Coric och det krävdes två tuffa tiebreak innan Zverev tillslut kunde lösa en seger och ta sig till semifinalen. Där väntade Pablo Carreno Busta som tidigare under turneringen var den spelare som mötte Djokovic när han blev diskad. Nu hade Busta tagit sig till semfinal och han gav verkligen Zverev en rejäl match och satte honom i gungning. Busta gick upp till 2-0 i set och Zverev var rejält skakad. Men han återhämtade sig och kunde vinna tre raka set och tillslut matchen med 3-2 och ta sig till finalen.

Finalen mellan Dominic Theim och Zverev blev även de en riktig rysare. Zverev vann första set med 6-2 och det andra med 6-4. Då såg Zverev verkligen ut att ha en järngrepp om segern och hans spel imponerade verkligen. Men Theim tänkte inte ge sig utan en match och hämtade in underläget genom att vinna tredje set med 6-4 och sedan fjärde med 6-3. Ett femte och avgörade set skulle krävas för att utse vinnaren i US Open 2020. Vilket femte set vi sedan blev bjudna på, båda spelarna spelade underbar tennis och matchen gick till tiebreak där Theim tillslut drog det längsta strået och vann US Open 2020.

Segern är Dominic Theims första Grand Slam seger.