Foton: Bildbyrån

De svenska skidskyttarna firande stora framgångar under tävlingar i finska Kontiolahti. Dagarna i Finland inleddes med att Hanna Öberg vann 7,5 km sprint samtidigt som lillasyster Elvira Öberg tog sin första pallplats när hon slutade på en tredjeplats. Sedan fortsatte vinsterna  och pallplatserna att trilla in under helgen. 

Hanna Öberg och Elvira Öberg startade något som mynnade ut i en stor svensk medaljfest. Efter deras två pallplatser så fortsatte Sebastian Samuelsson att imponera i herrarnas 12.5 km jaktstart där han med sitt fantastiska skytte tillslut kunde vinna tävlingen 15.8 sekunder före tvåan Fabien Claude. Segern var Sebastian Samuelssons första i världscupen.

Bara några timmar efter Samuelssons succé klev damerna återigen ut i spåret för att köra stafett. De svenska laget bestod av Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg. Sverige gick ut hårt från start och var hela tiden med i toppen, när skyttet stämde för alla svenskar så kunde Hanna Öberg som gick ut sist av svenskorna åka ifrån övriga fältet och Sverige tog sin första seger i damstafett på 10 år.

Men pallplatserna slutade inte där, utan även herrarna stod för en fin insats i sin stafett. Peppe Fremling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson kunde tillsammans åka hem en andraplacering till Sverige i sin stafett. De svenska herrarna fortsätter därmed att imponera när det kommer till stafett och detta var lagets tredje pallplats på de fem senaste tävlingarna.

Tävlingarna i Kontiolahti avslutades sedan med att Hanna Öberg även körde in ytterligare en pallplats till Sverige. Hon knep en tredjeplats i damernas 10 km jaktstart. Öberg gick ut som ledare i tävlingen men med tre bom så halkade hon ner till en tredjeplats.

Svenskarna fick alltså kliva upp på pallen i fem olika tävlingar i Kontiolahti och Sverige har verkligen lyckats pricka in formen.

Nästa tävling avgörs i Österrike och Hochfilzen.