Foto: Bildbyrån

De svenska åkarna gjorde ett rekord VM när skidkytte-VM avgjordes i slovakiska Pokljuka. Totalt blev det sex svenska medaljer vilket är rekord för ett världsmästerskap för Sverige. Det tidigare rekordet från VM 2012 var också sex medaljer men då vann de svenska åkarna inga guld. 

De svenska åkarna imponerade både på herr och damsidan och totalt blev det 1 guld, 3 silver och 2 brons för de svenska åkarna.

Svenska medaljörerna

Guld

Martin Ponsiluoma, 10 KM sprint 

Den största skrällen när det kommer till svenska medaljer under VM. Martin Ponsiluoma har aldrig tidigare vunnit en världscuptävling men han har under vintern visat att han har potential för topp placeringar. Och under VM i Pokljuka fick han allt att stämma under herrarnas 10 kilometer sprint. Han gjorde ett perfekt lopp med enbart träffar på vallen och snabb åkning vilket ledde till en guldmedalj.

Silver

Sebastian Samuelsson, 12.5 km jaktstart

Sebastian Samuelsson har under hela vintern visat upp en fin form och det gjorde han även under VM. Silvermedaljen i herrarnas jaktstart kom efter ett helt felfritt skytte där han sköt full serie på fyra skytte. Sebastian Samuelsson var 7,3 sekunder efter segraren Emilien Jacquelin.

Hanna Öberg, 15 km distans

Hanna Öberg inledde VM med två lopp där hon inte fick det att stämma. Men i distansloppet smällde Hanna Öberg till med en revansch, det blev en andraplats i tävlingen efter en miss. Marketa Davidova var med sitt felfria skytte överlägsen i distansen och vann 27.9 sekunder före Hanna Öberg. Men även Hanna Öbergs silvermedalj var ohotad då trean Ingrid Tandrevold gled in i mål 1.04 efter segraren.

Herrstafett (Sebastian Samuelsson. Martin Ponsiluoma, Peppe Fremling och Jesper Nelin)

Peppe Fremling inledde stafetten med att skjuta tre missar på sina två skytten. Innan han växlade över till Jesper Nelin som gick ut som elva. Nelin fick 1 miss på sina två skytten innan han växlade över till Martin Ponsiluoma, då låg Sverige på en åttonde plats. Martin Ponsiluoma fick två missar och växlade över till Sebastian Samuelsson inför sista rundan. När Samuelsson klev ut i spåret låg Sverige på en sjätte plats. Men efter ett felfritt skytte från Samuelsson så klättrade Sverige placeringsmässigt och tillslut slutade Sverige på en andra plats bakom Norge.

Brons

Mixedstafett, (Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson och Hanna Öberg)

Sebastian Samuelsson inledde mixedstafetten med två missar samtidigt som han hade strul med sina stavar. Något som gjorde att han växlade över till Martin Ponsiluoma på en nionde plats. Även om Ponsiluoma missade tre skott men hans snabba åkning gjorde att Sverige klättrade upp till femte plats när Sverige växlade över till Linn Persson. Linn Persson imponerade både med åkningen och skyttet, en miss blev det totalt för Persson och hon växlade över till Hanna Öberg på en tredje plats. Efter två missar i första skyttet för Öberg såg medaljplatsen ut att vara bortblåst men efter ett imponerade stående skytte som både var snabbt och felfritt tog Öberg upp kampen med Pidhrushna från Ukraina om bronsmedaljen. En kamp som Öberg vann med 0.5 sekunder och det blev ett svenskt brons. Norge vann tävlingen före Österrike.

Singelstafett, (Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg)

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann tillsammans ytterligare ett brons i singelstafett tävlingen. Med totalt åtta missar så var Sverige 23 sekunder efter segrande Frankrike och på sista varvet så sköt Tiril Eckhoff fullt när Öberg missade ett skott vilket gjorde att Norge kunde gå om Sverige och knipa silvermedaljen.

Medaljligan 

Norge – 14 medaljer
7 guld, 3 silver, 4 brons

Frankrike – 7 medaljer
2 guld, 2 silver, 3 brons

Sverige – 6 medaljer
1 guld, 3 silver, 2 brons

Österrike – 3 medaljer
1 guld, 2 silver

Tyskland – 2 medaljer
2 silver

Tjeckien – 1 medalj
1 guld

Belarus – 1 medalj
1 brons

Ryska förbundslaget – 1 medalj
1 brons

Ukraina – 1 medalj
1 brons