Foto: Unsplash

Annika Sörenstam är tillbaka. Viaplay och TV10 direktsänder när en av världens främsta spelare genom tiderna återvänder till LPGA-touren efter 13 års frånvaro.   
– Jag bor precis på 16:e hålet, så himla nära, så när jag fick höra att de skulle ha en tävling här lät det perfekt, säger Sörenstam i ett pressmeddelande från Viaplay.

2008 avslutade Annika Sörenstam sin aktiva karriär. Hon hade då vunnit allt som går att vinna, flera gånger om dessutom. På meritlistan återfanns inte mindre tio major-titlar och sammanlagt hela 72 LPGA-segrar. Hon hann även med att sätta ett uppmärksammat rekord i form av en historiskt låg 59-runda 2001, och 2003 blev hon den första kvinna på 58 år att tävla mot herrarna på PGA-touren.   Hennes betydelse för golfsporten är ovärderlig.  Nu återvänder Sörenstam till LPGA-touren för att mäta krafterna med världstoppen.
– Det här är ingen comeback utan mer ett framträdande. Mitt mål är att spela US Senior Women´s Open senare i sommar, så jag måste träna och tävla lite innan dess, säger hon i en exklusiv intervju med Viaplay. 

Familjen är med
Intresset är förstås stort när golfens drottning återvänder, men Sörenstam skruvar gärna ned de resultatmässiga förväntningarna.
– Om jag skulle gå runt på par, och kanske något under, då känner jag mig nog väldigt nöjd. Mitt spel är inte på den nivån det var, jag är 13 år äldre och har precis fyllt 50 år. Mina barn ska vara ute och titta och mannen ska vara caddie, situationen är väldigt annorlunda, säger hon och fortsätter:
– Jag är inte här för att bevisa någonting, jag har haft min karriär. Men går det bra vore det roligt.

Sörenstam utesluter dock inte ytterligare tävlingsspel innan US Senior Women´s Open. I sommar står hon tillsammans med Henrik Stenson värd för European Tour-tävlingen Scandinavian Mixed (10-13 juni), där 78 damer ska tävla mot 78 herrar på svenska Vallda Golf & Country Club.
– Scandinavian Mixed har poppat upp på min radar kan man säga. Jag har inte anmält mig, men det vore ju ett bra alternativ.

”Skulle inte förvåna”
Sörenstam går på torsdagen ut i samma boll som landsmaninnorna Anna Nordqvist och Madelene Sagström. NENT Groups golfexpert Carin Hjalmarsson ser fram emot att se legendaren tävla igen.
– Banan är lång och det är tufft att vara borta från tävling så länge, även om du har alla slagen. Men känner jag Annika rätt så hade hon inte gjort detta om hon inte trott att hon kan prestera, säger Hjalmarsson och fortsätter:
– Det skulle inte förvåna mig om hon klarar cutten, sedan är det en bedrift om hon gör det.

Viaplay direktsänder samtliga fyra dagar från Gainbridge LPGA. Med anledning av Sörenstams medverkan extrasänder TV10 från torsdag och fredag, samt även från lördag och söndag om hon skulle säkra spel de två sista dagarna.  

Sändningstider:
Torsdag 25 februari:
20.30, Viaplay/TV10: Gainbridge LPGA dag 1
Fredag 26 februari.
20.30, Viaplay/TV10: Gainbridge LPGA dag 2
Lördag 27 februari:
18.00, Viaplay: Gainbridge LPGA dag 3
Söndag 28 februari:
18.00, Viaplay: Gainbridge LPGA dag 4
Kommentatorer: Tobias Bergman och Carin Hjalmarsson.