Foto: Bildbyrån

Det står redan klart att EM-fotbollen skulle flyttas fram till sommaren 2021 på grund av coronaviruset, nu är det även klart med att OS flyttas fram.

Coronaviruset har stängt ner de flesta träningsanläggningarna i hela världen, som en konsekvens av detta har nu IOK valt att flytta fram OS i Tokyo. Spelen ska genomföras senast sommaren 2021, men frågan är hur det ska kunna få plats i en redan fylld idrottskalender.

Exempel på idrotter som kan beröras av flytten är de två jätteidrotterna under de olympiska spelen simning samt friidrott. De både har redan inplanerat varsitt eget mästerskap under nästa sommar. Friidrotten mellan 6-15 augusti och simningen mellan 16juli-1 augusti.

Det återstår att se hur IOK kommer att lösa detta, ett sätt skulle kunna vara att lägga OS redan i Maj. På detta sätt så kommer både friidrotts-VM och sim-VM kunna genomföras samtidigt som det inte krockar med Fotbolls-EM för herrar som pågår mellan 11 juni – 11juli 2021.

Så här kommenterar SOK:s ordförande Mats Årjes i ett pressmeddelande:

– Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ.

Sommar-OS har aldrig tidigare blivit flyttat, däremot har mästerskapet ställts in tre gångar. Alla dessa gånger har det varit på grund av världskrig.