Foto: Pixaby

Formel 1 säsongen har blivit kraftigt försenad och antal tävlingar har även minskat den här säsongen till följd av coronaviruset. Men under helgen var det så dags för årets första lopp att avgöras. Det blev tillslut finländska Valtteri Bottas som vann premiären i Österrike GP. 

Premiären i F1 blev ett stökigt lopp där nästan halva startfältet fick bryta tävlingen på grund av tekniska problem. Valtteri Bottas som hade poleposition efter kvalet kunde utan större problem hålla sin ledning under hela loppet och vann därför premiären i F1.

Valtteri Bottas som kör för Mercedes som under fjolårssäsongen dominerade stort såg även ut att få en dubbel i årets första lopp. Mercedes andra förare Lewis Hamilton låg länge tvåa i loppet men när Red Bull-föraren Alexander Albon som jagade där bakom försökte runda Hamilton så blev det kontakt mellan bilarna och Hamilton straffades därav med 5 sekunders tillägg. Alexander Albon fick sedan bryta loppet.

Istället var det Charles Leclerc med sin Ferrari som kunde klättra upp till en andra plats i racet. Ferrari som under kvalet inte alls fick sakerna att stämma vilket gjorde att Leclerc fick starta från sjunde position men med en fin klättring slutade han alltså på en andra plats. Trea i loppet kom Lando Norris i sin McLaren bil.

Resultatet i Österrike GP

 1. Valtteri Bottas
 2. Charles Leclerc
 3. Lando Norris
 4. Lewis Hamilton
 5. Carlos Sainz
 6. Sergio Perez
 7. Pierre Gasly
 8. Esteban Ocon
 9. Antonio Giovinazzi
 10. Sebastian Vettel
 11. Nicholas Latifi
 12. Daniil Kyvatt (Bröt loppet men slutförde mer än 90 procent och fick därmed ett resultat)
 13. Alexander Albon (Bröt loppet men slutförde mer än 90 procent och fick därmed ett resultat)

Bilar som Bröt loppet

Kimi Räikkönen
Geroge Russel
Romain Grosjean
Kevin Magnussen
Lance Stroll
Daniel Ricciardo
Max Verstappen