Foto: Bildbyrån

Mercedes hade som vanligt den här säsongen slagläge när Lewis Hamilton hade pole position före stallkamraten Valtteri Bottas, i början såg det även ut att bli ytterligare en enkel seger för mästerskapsledaren Hamilton. Han drog ifrån resten av fältet redan i inledningen. Men sedan började kaoset och Pierre Gasly fick kliva upp på podiet som vinnare i Monza GP. 

Hamilton hade en betryggande ledning i racet och inget såg ut att kunna stoppa engelsmannen från att ta hem ytterligare en F1-tävling, men så när förarna hade kört 19 varv av de 53 som skulle köra så började turbulensen. Kevin Magnussen tvingades avbryta racet och gul flagg vevades ut till förarna. Detta gjorde att Hamilton och Antonio Giovinazzi passade på att besöka depån för att genomföra ett däckbyte. Problemet var bara at depån var stängd då Magnussens bil stod dåligt till och skulle rullas in till depån. Men detta hade både Mercedes och Alfa Romeo samt förarna Hamilton och Giovinazzi missat.

Först såg det ut som ett genidrag från Hamilton då inga andra förare förutom dessa två gick in i depån. Men när det sedan kom fram att anledning var just för att depån hade stängts lagom till dessa två förare körde in. Detta gjorde att både förarna hamnade under granskning medans gul flagg fortfarande gällde ute på banan. När sedan depåstoppet togs bort så passade då i princip alla av de resterande förarna att genomföra sitt depåstopp.

Så när väl racet återstartades så var det istället för en Hamilton i stor ledning en klunga av bilar som var samlade samtidigt som Hamilton var under granskning.

Racet hann inte mer än starta upp igen på allvar innan nästa olycka var framme. Leclerc tappade kontrollen på sin bil och drog in i en vall. Kraschen innebar att röd flagg sattes in. Detta betyder alltså att alla bilar måste in i depån och förfarna får då lämna sina bilar tills en ny starttid sätts ut. Under tiden som banan rensades på Leclercs bil. Leclerc klarade sig utan skador och racet kunde cirka 10 minuter senare återigen starta upp.

Nu hade dock domen kommit för Hamilton och Giovinazzi, 10 sekunders tillägg och ett depåstopp var tvunget att genomföras inom de kommande tre varven.

Hamilton som innan det blev röd flagg legat etta i racet fick nu efter sin bestraffning och när depåstoppet var avklarat se sig omkörd av resten av fältet. Han hamnade längst bak och var 23 sekunder bakom närmaste bilen framför honom när det återstod cirka 20 varv av loppet.

Istället var det Pierre Gasly, Carlos Sainz och Kiki Räikkönen som slogs uppe i toppen. När det sedan återstod 10 varv av loppet så hade Räikkönen tappat flera placeringar och nu var det istället ett race mellan Gasly och Sainz om titeln. Ingen av förarna hade innan vunnit ett F1-lopp.

Hamilton som hade hamnat sitt i racet hade också påbörjat sin jakt på att plocka placeringar och hade klättrat upp till en 12:e plats i racet. Men han var aldrig nära att blanda sig in i toppstriden så sista varven var ett race mellan Gasly och Sainz.

Gasly hade ledningen under alla varven som var kvar och kunde tillslut hålla ifrån och vinna Monza GP. Hans seger innebar att han tog sin första F1-seger i karriären. Segern var även den första för en fransman i Formel 1 sammanhang sedan 1996.

Gasly blev i och med sin seger den 109:e föraren att någonsin vinna ett F1-race.

Hamilton fortsatte sin klättring genom tabellen och slutade tillslut på en sjunde plats. Hamilton innehar även ledningen i den totala tabellen.

Resultat i Monza GP

 1. Pierre Gasly
 2. Carlos Sainz
 3. Lace Stroll
 4. Lando Norris
 5. Valtteri Bottas
 6. Daniel Ricciardo
 7. Lewis Hamilton
 8. Esteban Ocon
 9. Daniil Kvyat
 10. Sergio Pérez
 11. Nicholas Latifi
 12. Romain Grosjean
 13. Kimi Räikkönen
 14. George Russell
 15. Alexander Albon
 16. Antonio Giovinazzi

Fullföljde inte racet

Max Verstappen
Charles Leclerc
Kevin Magnussen
Sebastian Vettel