Foto: Pixaby

Det är företaget EY som tagit fram denna analys av hur coronaviruset kan påverka den allsvenska fotbollen. Det är inga positiva nyheter som analysen visar utan alla fotbollsklubbar i allsvenskan skulle ha ett negativt kapital i slutet av säsongen och riskera konkurs förutom Malmö FF. 

Analysen är baserad på att klubbarna behåller sina kostnader som klubbarna har idag och sedan räknat på hur mycket intäkter och utgifter som klubbarna då har. Detta visar förödande siffror för våra allsvenska fotbollsklubbar och alla skulle ha ett negativt kapital förutom Malmö FF. Vilket betyder att om inte klubbarna får in externa pengar från ägare, sponsorer, privat personer eller andra partners för att klara ekonomin.

EY har i sin analys beräknat att 30 procent av sponsor och reklamintäkter kommer att försvinna i spåren av coronaviruset. De räknar även med att klubbarna kommer tappa runt 80 procent i spelarförsäljningar då hela den europeiska övergångsmarknaden räknar med att stanna av och klubbarna riskerar att behöva sälja spelare till underpris för att undvika pressade ekonomiska lägen. Övriga intäkter som evenemang och kringförsäljning på matcherna uppskattas minska med 50 procent.

Då olika klubbar har olika stora intäktskällor där tillexempel Hammarby får in väldigt mycket pengar via årskortsförsäljning och lösbiljetter så drabbas de extra hårt av att spela inför tomma läktare.

Utgår man sedan från vad de allsvenska fotbollsklubbarna har i intäkter kontra utgifter så är det oroväckande siffror som kommer fram och många klubbar riskerar att gå i konkurs om inte extra pengar skjuts in.

Klubbarnas egna kapital 2019 (miljoner kronor)

Malmö FF: 512,9
IFK Norrköping: 110.5
BK Häcken: 71,5
AIK: 61,7
Djurgården: 57,3
Hammarby: 49,6
IFK Göteborg: 22,6
IF Elfsborg: 16
Örebro: 6,4
Kalmar FF: 2,8
Helsingborg: 2,1
GIF Sundsvall: 0,8
Falkenbergs FF: 0,7
IK Sirius: 0
Östersunds FK: -22,6

Klubbarnas egna kapital efter simuleringen (miljoner kronor)

Malmö FF: 337,4
IFK Norrköping: -5,2
Falkenbergs FF: -8,5
Örebro SK: -11,1
Djurgårdens IF: -15,8
Kalmar FF: -18,7
IK Sirius: -19,3
BK Häcken: -22,9
GIF Sundsvall: -30,1
Helsingsborgs IF: -32,2
IF Elfsborg: -35,9
Östersunds FK: -46,7
AIK: -48
IFK Göteborg -66,2
Hammarby IF: -80,9

Skulle analysen stämma och klubbarna fortsätter ha de utgifter och inkomster som analysen förutspår samt att coronaviruset håller i sig kommer detta leda till att endast Malmö FF kommer ha ett positivt kapital. Samtidigt som klubbar som Hammarby, IFK Göteborg och AIK kommer kommer ha ett minuskapital som är otroligt svårt att hämta ikapp, detta dels för att klubbarna har stor omsättning på matchdagar med entrébiljetter, sponsorintäkter men även höga utgifter gör att de är extra sårbara.