Folkhälsomyndigheten och idrottsministern Amanda Lind höll en presskonferens under morgonen där de meddelade att matcher, tävlingar och cuper för alla åldrar och idrotter från och med den 14 juni kan spelas. Detta betyder bland annat att Allsvenskan i fotboll nu kan starta upp på datumet som svensk elitfotboll jobbat mot under en längre tid.  

Nu när idrotten får klartecken att starta så kommer tävlingar som Allsvenskan, Superettan och damallsvenskan kunna starta upp sina serier som skulle ha startat i april. Men även andra idrotter kommer nu kunna starta upp från och med den 14 juni med tävlingar och turneringar.

Men det finns fortfarande oklarheter kring resor då folkhälsomyndigheten gick ut med att resor på elitnivå nu hävs och lagen ska kunna ta sig från olika städer. Men för idrott på lägre nivå så gäller fortfarande restriktioner för resor som är längre än två timmar. Detta gör att lägre divisioner och tävlingar som inte klassas som elitnivå hamnar i en gråzon just nu då det fortfarande är oklart om dessa kan genomföras.

Dessa regler gäller dock fortfarande

Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller hela det svenska samhället där det gäller att hålla avstånd från varandra.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:

  • Om möjligt vara utomhus
  • Begränsa antal åskådare och undvik trängsel