Foto: Bildbyrån

Tidigare i år stängdes Manchester City av från allt spel i Europa under två års tid på grund av att de ansågs ha brutit mot Uefas financial fair play. Men nu kommer vändningen efter att Manchester City överklagat domen och nu är laget återigen välkomna att delta i Champions League. 

Manchester City stängdes av från allt spel i Europa de kommande två säsongerna samt att klubben skulle betala 300 miljoner kronor i böter. Manchester City har under de senaste två åren varit under utredning vad gäller klubbens ekonomi. Det som har varit fokuset för utredningen är att Manchester City ska ha överdrivit pengarna klubben fick i sponsorpengar från företaget Etihad för att kunna kringgå Uefas Financial Fair Play regler.

När dokument läckte ut att pengarna klubben fick i sponsor pengar inte alls kom från Etihad utan istället direkt från Mansour bin Zayed Al Nayhan som är klubbens ägare. Detta fick Uefa att agera och stänga av klubben i två år från europaspel.

Men nu kommer vändningen efter att Manchester City överklagat avstängningen. Fallet togs upp i Cas som är idrottens skiljedomstol. Cas har sin dom gått på Manchester Citys linje i det här fallet och anser att det inte finns tillräckligt med bevis för att klubben medvetet har kringgått Uefas regler och häver därmed avstängningen klubben tidigare fått.

Förutom att Manchester City nu får delta i Champions League nästa år så sänkes även bötesbeloppet klubben fick från 300 miljoner till 100 miljoner kronor. Anledningen till att klubben fortfarande får böter är för att Cas anser att Manchester City inte samarbetat tillräckligt mycket med Uefa i den här utredningen vilket försvårat hela processen.