Foto: Bildbyrån

Hammarbys damlag var nära att avancera till Damallsvenskan under 2019, men en förlust i sista omgången gjorde att laget denna säsong spelar kvar i Elitettan. Nu satsar klubben på att slå ett nytt publikrekord för en damseriematch i Sverige.

Det är derbymatchen mot AIK som Hammarby väljer att flytta från ordinarie hemmaarenan Hammarby IP till Tele2 Arena. Målet för Hammarby är att slå Linköpings FC rekord från 2008 då 9413 åskådare såg matchen mellan Linköping – Umeå.

Matchen mellan Hammarby – AIK spelas lördagen den 13 juni klockan 14.00

Hammarbys biljettansvariga Josefine Gasslander beskriver matchen så här till Hammarbys hemsida.

– Vi vill visa hela fotbollssverige att Hammarby Fotboll är och ska vara den ledande fotbollsklubben i Norden vad gäller publik, oavsett om det är våra damer eller herrar som spelar match. Därför flyttar vi derbyt mot AIK, som vi vet är en riktig publikmatch, till Tele2 Arena.

Matchen ska bli en enda stor fotbollsfest och för att spegla det kommer vi lägga stort fokus på att få barn och ungdomar från hela Stockholm att komma på matchen. Men självklart ser vi även att den vanliga Hammarbysupportern är en nyckel för att vi ska lyckas med det här, därför har vi redan haft möten med våra olika supportergrupper för att förankra och tillsammans driva mot ett gemensamt mål; nytt publikrekord för damfotboll i Sverige.

Under fjolåret hade Hammarby ett publiksnitt på 1355 åskådare, det var endast SM-Guld vinnarna FC Rosengård som hade ett högre publiksnitt. Till årets säsong har Hammarby byt tränare. Isak Dahlin har lämnat, och in har Pablo Piñones-Arce kommit. Bland nyförvärven sticker Hanna Folkesson ut. Folkesson har gjort 48 A-landskamper för Sverige.

Förra årets match mellan Hammarby och AIK i Elitettan lockade 2432 åskådare till Hammarby IP, den matchen vann Hammarby med 2-1.

Första omgången i Elitettan spelas 4-5 april, då spelar Hammarby på bortaplan mot Kvarnsvedens IK.