Foto: Bildbyrån

Det blev en svensk basketskräll när Turkiet besegrade inför välfyllda läktare i EM-kvalet. Svensk matchhjälte blev Ludvig Håkansson med  hans 23 poäng i en match där Sverige vann med 87-80.

Efter förlusten i EM-kvalet mot Kroatien med 72-56 så visade Sverige upp ett helt annat spel när stornationen Turkiet gästade Globen. Läktarna var välfyllda och de 11 390 stortrivdes redan från början.

Det märktes redan efter ett par minuter att de svenska spelarna inte hade samma respekt i denna match, man tog kampen framför korgarna på ett helt annat sätt än i senaste matchen mot Kroatien, detta tillsammans med Ludvig Håkanssons kalasskytte gjorde att Sverige kunde gå till ledning med 47-38.

I andra halvlek fortsatte samma mönster, Sverige störde Turkiet i sitt skytte och Håkansson fortsatte att briljera. Totalt gjorde Håkansson sju stycken trepoängare och inför sista quarten var Sverige i ledningen med  67-55.

När Turkiet krympte avståndet ner till fyra poäng kom Sveriges avgörande ryck och i slutminutrarna var det taktfasta applåder som ekade i Globen.

Så här beskriver Sveriges förbundskapten Hugo Lopez segern till basketlandslagens hemsida.

– Vi byggde den här vinsten i somras när vi träffades och spelade mot Tyskland, säger coach Lopez. Vi har fortsatt bygga på vår offensiva och defensiva filosofi sedan dess. Att sedan komma in och svetsa ihop oss som ett lag på 3-4 dagar, det handlar bara om spelarna.

Nästa EM-kval samling spelas i november, då väntar bortamatch mot Nederländerna och hemmamöte mot Kroatien.

Sveriges målgörare:

Ludvig Håkansson 23
Johan Löfberg 14
William Magarity 13
Christopher Czerapowizc 12
Alexander Lindqvist 11
Tobias Borg 6
Nicholas Spores 4
Melwin Pantzar 2
Carl Engström 2