Foto: Bildbyrån

Lina Korsgren tog en imponerande seger i Vasaloppet. Korsgren vann drygt sex minuter före Britta Johansson Norgren.

Det var tuffa förhållanden när årets upplaga av Vasaloppet kördes mellan Sälen och Mora. Kraftigt snöande och motvind gjorde det till ett av de tuffaste Vasaloppen på 2000 talet.

Trots de tuffa förhållanden stod vinnaren i damklassen Lina Korsgren få en imponerande åkning. När åkarna passerade Evertsberg låg favoriten Britta Johansson Norgren i ryggen på Korsgren, men resten av loppet skulle bli en ren utklassning av Korsgren.

I de lättare partierna från Evertsberg till Oxberg visade det sig att Korsgren hade valt helt rätt skidor för dagen och avståndet ner till Britta Johansson Norgren växte snabbt.

När åkarna kom fram till Oxberg var Korsgrens ledning uppe i över två minuter. Ledningen fortsatte att växa och på upploppet kunde Lina Korsgren njuta och vinka till den stora publikens jubel. Lina Korsgrens sluttid i de svåra förhållanden blev imponerande 4,41,02 och skulle placera henne som 57 åkare i herrklassen vilket är den högsta placeringen någonsin för en dam i Vasaloppet.

Detta var andra gången som Korsgren vann Vasaloppet.

I herrklassen blev det en spurtuppgörelse mellan de båda Norska åkarna Petter Eliassen och Stian Hoelgaard. Efter ett dramatiskt upplopp stod det klart att Eliassen var den starkare av de båda och tog sin andra Vasaloppet titel. Bästa svenska herråkare blev Klas Nilsson som körde in på en femte plats.

Likt Korsgren var det andra gången som Eliassen stod som vinnare i det 90km långa loppet.