Foto: Bildbyrån

De svenska handbollsherrarna vann sin kvalgrupp till OS och är därmed klara för OS i sommar. I och med att Sverige även vann sin kvalgrupp så kan man förvänta sig en enklare lottning till de kommande mästerskapet. 

Sverige spelade i en kvalgrupp tillsammans med Tyskland, Slovenien och Algeriet. Det handlade om att komma topp två för att kvalificera sig till OS. Sverige inledde kvalspelet med att möta Tyskland. En match som slutade oavgjort 25-25. Sedan städade Sverige enkelt av Algeriet i en match där Sverige vann med 36-25.

Så allt skulle avgöras i den sista kvalmatchen mot Slovenien. Poäng för Sverige räckte för att kvalificera sig för OS. Slovenien däremot behövde vinna matchen för att bli klara för OS. Det var en match som Sverige kontrollerade från start till mål och vann till slut med 32-25 och var därmed klara för OS.

Sverige vann matchen med sju mål och det var exakt så många mål som Sverige behövde vinna med för att även ta sig förbi Tyskland och bli gruppetta. Sverige kommer därmed att få en enklare lottning i OS i Tokyo som avgörs den 24 juli och 9 augusti.

Totalt deltar 12 nationer i OS.

De svenska damerna ska även de kvala till OS. De gör dem i helgen som kommer 19-21 mars. Sverige har i sin grupp Spanien och Argentina efter att Senegal valt att lämna återbud till kvalet. Det är samma förutsättningar för damerna som för herrarna. Topp två i gruppen och man är klara för OS.

Sverige inleder mot Spanien och avslutar sedan mot Argentina.