Foto: Bildbyrån

AIK har haft en jobbig säsong såhär långt i allsvenskan. Laget hade inför derbyt mot Hammarby gjort 16 mål på 19 matcher och endast skrapat ihop 18 poäng. Insatserna under året har lett till att AIK som många trodde skulle vara ett topplag innan säsongen är indragna i bottenstriden. Men i derbyt mot Hammarby lossnade totalt för AIK och man körde över konkurrenten med 3-0.  

Det var två lag som kom till den här med matchen med stukat självförtroende. Hammarby hade först tappat en ledning mot bottenlaget Helsingborg till ett 2-2 resultat och sedan åkt ut med dunder och brak i Europa League-kvalet efter att laget föll med 3-0 mot polska Lech Poznan. Lägg där till att spelare som Tankovic, Bojanic och Paulinho saknades i Hammarbys trupp till matchen mot AIK.

För AIK har säsongen varit allt annat än harmonisk, sparkad tränare, ett spel som inte fungerat och ett målskytte som inte fungerat överhuvudtaget.

AIK valde att försöka värva sig ur den pågående krisen, in kom till rutinerade namn i mittfältaren Filip Rogic och försvararen Sotirios Papagiannopoulos. AIK värvade även in anfallaren Bojan Radulovic men framförallt plockade man in landslagsmeriterade Mikael Lustig som redan inför säsongen länge ryktades till AIK.

Med dessa spelares intåg har AIKs spel fått ett klart lyft framåt och i matchen innan derbyt krigade sig AIK till ett 0-0 resultat på bortaplan mot serieledarna Malmö FF och detta trots att laget spelade med nio man på planen under en period efter två röda kort. Med lite vind i seglet efter de resultat men ändå med en oerhörd press på sig att man fortfarande var indragna i bottenstriden klev AIK ut på Friends Arena till derbyt.

När Hammarby saknade flera tongivande spelare i offensiven så saknade AIK viktiga spelare i defensiven efter att Sotte och Ofori fått syna de röda korten i matchen mot Malmö FF.

Det var även en trevande inledning från AIK där Hammarby ägde mycket boll utan att skapa några chanser. När Hammarby även låg på som mest under en period i första halvlek såg det ut som att AIK skulle kämpa för att hålla nollan intakt. Men istället var det AIK som efter 27 minuter satte dit 1-0 genom Nabil Bahoui. Efter att AIK gjort 1-0 kändes de som att luften helt gick ur Hammarby. Bortalaget försökte skapa lite chanser och rullade mycket boll men kom inte någonstans. Istället var det AIK som genom hög press och strålande insatser av ytterbackarna Eric Kahl och Mikael Lustig som hela tiden fyllde på i AIKs offensiv som tryckte på.

Detta gav även resultat när AIK tio minuter efter 1-0 målet kunde utöka ledningen till 2-0 efter slarv i hammarbys försvarslinje, men även en fin prestation av målskytten Paulos Abraham ledde fram till målet.

I andra halvlek tog Hammarby återigen över spelet något och man ägde mycket boll men utan att komma till några farliga chanser. AIK som pressade högt och kom med mycket folk i anfallet fortsatte att ställa till det för Hammarby genom hela matchen och AIK kändes aldrig riktigt hotade av Hammarbys offensiv.

Så istället för att det skulle bli spänning i matchen så kunde AIK tillslut punktera matchen med sitt 3-0. Detta efter att Sebastian Larsson slagit en fenomenal frispark som tog i stolpen och studsade ut till Mikael Lustig som påpassligt skickade in returen. Det var en ovan målskytt som klev fram och det märktes tydligt när hela AIK utbröt i ett vilt måljubel för att fira Lustigs första mål i AIK-tröjan.

AIK fick i och med sina tre poäng i den här matchen lite andrum ner till konkurrenterna i bottenstriden. För Hammarbys del innebar förlusten att laget som nu ligger på en sjundeplats i tabellen hamnar allt längre bort i jakten på europaplatserna.